Smakosze.pl Przepisy Kroję schab i układam serki topione. Rodzina co tydzień prosi mnie o ten obiad
Fot. YouTube/LeckeresRezept83

Kroję schab i układam serki topione. Rodzina co tydzień prosi mnie o ten obiad

16 sierpnia 2024

Jeśli szukasz przepisu na wyśmienity obiad, to dobrze trafiłeś. Dzięki temu przepisowi zrobisz soczysty schab z pysznymi dodatkami i serem. Sposób jest prosty, a efekt sprawia, że ślinka sama cieknie.

Schab i serki topione, czyli super obiad

Co zrobić ze schabu? Wiadomo, że kotlety, ale warto przygotować też zupełnie inne danie. Dzięki temu przepisowi przyrządzisz smaczny obiad dla całej rodziny. Wystarczy wziąć schab, pokroić go w plastry i ułożyć na nich serki topione . Przydadzą się też warzywa, które trafią na mięso.

Całość przykryje warstwa startego sera żółtego. Reszta należy już do piekarnika. Wkrótce na twój stół trafi soczysty schab z serem i wyśmienitymi dodatkami . Taki posiłek każdy zje ze smakiem. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Leckers Rezept. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

obiad
Fot. YouTube/LeckeresRezept83
Ten przepis na galaretkowiec podpatrzyłam w internecie. Robię go tylko z 2 składników

Jak zrobić schab zapiekany z serem na obiad?

Składniki:

  • 700 g schabu
  • 300 g pieczarek
  • 200 g sera żółtego
  • 200 g serków topionych
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia schabu na plastry. Każdy plaster natnij w kratkę. Dopraw z dwóch stron solą, pieprzem, gałką muszkatołową, suszonym czosnkiem i słodką papryką. Na każdym plastrze mięsa ułóż serek topiony i go rozsmaruj.

Mięso umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz przygotuj warzywa, które trafią na schab . Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę, startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dołóż pokrojone pieczarki i natkę pietruszki. Smaż wszystko przez 5 minut.

Soczysty schab z serem i warzywami na rodzinny obiad

Warzywa z patelni ułóż na plastrach mięsa. Posyp obficie startym żółtym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Po upływie tego czasu obiad jest już gotowy do podania. Mięciutkie i soczyste mięso z apetycznie roztopionym serem i warzywami, aż prosi się, by go skosztować.

Taki obiad będzie smakować całej rodzinie. Nie oprą mu się nawet największe niejadki. Mięso prezentuje się znakomicie i jeszcze lepiej smakuje . Dlatego skorzystaj z tego przepisu. Jest prosty i gwarantuje pyszny efekt na talerzu. Pisaliśmy o youtuberze, który odwiedził Festiwal Pierogów i za smakołyki zapłacił krocie. Podpowiadaliśmy, co warto kupić w Lidlu na grilla.

obiad
Fot. YouTube/LeckeresRezept83
W życiu nie pomyślałabym, że można zrobić pierogi z takim farszem. To warzywo podkręca ich smak
Wypróbowałam sos do makaronu od Makłowicza. Wydałam werdykt po 1 kęsie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy