W życiu nie pomyślałabym, że można zrobić pierogi z takim farszem. To warzywo podkręca ich smak
Pierogi możemy jeść na wiele sposobów. Ruskie, z kapustą i grzybami lub z owocami mają wielu wiernych zwolenników. Jednak pierogi w takim wydaniu jadłam po raz pierwszy. Zachwycił mnie smak farszu. Nigdy bym się nie spodziewała, że można pierogi zrobić z takim dodatkiem.
Pierogi z buraczkami czerwonymi kulinarnym zaskoczeniem
Jeśli lubisz pierogi, to pora zapoznać się z przepisem, który wyjątkowo mnie zaskoczył. Spróbowałam pierogów, ale nie spodziewałam się farszu z tego warzywa. Wszystko dlatego, że był on zrobiony z buraczków czerwonych. Powiem szczerze, że ten smak mnie po prostu zachwycił.
Oprócz buraczków nadzienie było przyrządzone z sera niebieskiego pleśniowego. W połączeniu z buraczkami smakowało rewelacyjnie. Teraz przyrządzam pierogi często w taki sposób. Rodzina nie może się ich nachwalić. Polecam każdemu pierogi w takim wydaniu.
Wypróbowałam sos do makaronu od Makłowicza. Wydałam werdykt po 1 kęsieJak zrobić pierogi z buraczkami?
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody letniej
- 3 łyżki oleju
Składniki na farsz:
- 1 duży burak
- 60 g sera niebieskiego pleśniowego
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Przygotowanie pierogów zacznij od umycia i ugotowania buraczków do miękkości. Po ugotowaniu zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Dodaj pokruszony ser pleśniowy, a cebulę obierz i posiekaną zeszklij na maśle. Dodaj do buraków, wsyp bułkę tartą i dopraw.
Składniki dokładnie wymieszaj. Zagnieć ciasto na pierogi, rozwałkuj i wykrawaj koła. Nakładaj na każde koło farsz i zlepiaj. Pierogi gotuj w osolonej wodzie. Możesz je podawać polane roztopionym masłem i posypane natką pietruszki.
Pierogi z buraczkami na rodzinny obiad
Dzięki temu przepisowi w prosty sposób przyrządzisz apetyczne pierogi z buraczkami i serem pleśniowym. Buraczki świetnie podkręcają smak potrawy i sprawiają, że chętnie sięgamy po dokładkę. U mnie w domu danie cieszy się dużym powodzeniem i każdy się nim zajada.
Wszystko dzięki nietypowemu nadzieniu, które smakuje każdemu. Teraz i Ty możesz się cieszyć smakiem tego wyjątkowego dania. Zrób pierogi z nadzieniem buraczkowym i zaskocz swoich domowników. Pisaliśmy o tym, jak zrobić mielone z pewnym smacznym dodatkiem. Podawaliśmy przepis na żurek z przepisu Anny Dymnej.
Źródło: doradcasmaku.pl