Kroję ten owoc, a później wrzucam do lecza. Rodzina zajada aż się uszy trzęsą
Leczo jest jednym ze smaków lata. Aromatyczna potrawka z pomidorów, papryki i mięsa doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację w upalny dzień. Jego smak podkręci uwielbiany owoc. Dorzucisz go raz do gotującego się dania, a juz nie wrócisz do klasycznej wersji!
Leczo w nowej wersji
Leczo jest aromatycznym daniem pełnym letnich przysmaków. Węgierska potrawka przyjęła się w Polsce na dobre. Nic dziwnego, że coraz więcej miłośników gotowania bierze go na tapet i eksperymentuje z tą aromatyczną potrawą. Jedni nie wyobrażają sobie lecza bez lekko orzechowego smaku cukinii , inni dodają do niego słodkiego ananasa! I jest to strzał w dziesiątkę .
Poniżej zdradzamy, jak przygotować leczo w tej nieco egzotycznej wersji. Ta wersja kultowego dania cieszy się coraz większą popularnością.
Leczo z dodatkiem ananasa
Lista składników na leczo w egzotycznej odsłonie:
- 1 cebula
- 3 plastry świeżego ananasa
- olej do smażenia
- 250 g kiełbasy
- ząbek czosnku
- 2 papryki
- 3 pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki wody
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki ulubionych ziół np. suszonego oregano lub ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić idealne leczo?
Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę, paprykę w paski, a ananasa i pomidory pokrój na mniejsze części.
W garnku rozgrzej nieco oleju i wrzuć na niego cebulę. Gdy warzywo nieco się przeszkli, dorzuć do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, ananasa oraz pomidory . Duś mieszankę przez około 5 minut, a następnie dopraw je solą, pieprzem, papryką słodką i suszonymi ziołami. Dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego i dolej 2 szklanki wod y. Duś leczo początkowo na średnim, a później małym ogniu przez około 25 minut lub do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie.
- Do potrawy możesz dodać domowy koncentrat bulionu. Przepis znajdziesz tutaj .