Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wymieszaj mięso, ułóż na cebuli i włóż do piekarnika. Taki lekki obiad mógłym jeść codziennie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.07.2024 13:22

Wymieszaj mięso, ułóż na cebuli i włóż do piekarnika. Taki lekki obiad mógłym jeść codziennie

polędwica holenderska
fot. youtube.com/prostyprzepis

Ten przepis to świetny sposób na odchudzenie kotletów mielonych. Z mięsa mielonego przygotowujemy lekki obiad o podobnym charakterze. Jest równie pyszny, za to z mniejszą zawartością tłuszczu. Przepisy takie jak ten przydają się zwłaszcza latem.

Lekki obiad

W wielu polskich domach nie ma tygodnia bez obiadu z kotletów mielonych. Trudno się dziwić, wziąwszy pod uwagę ich smak. Jednak pewnym problemem może być ciężar tego dania – smażone mięso z chrupką, brązową panierką dalekie jest od ideału, któremu hołdują dietetycy.

Można na szczęście uczynić takie danie lżejszym. Lekki obiad z kotletów mielonych możliwy jest dzięki piekarnikowi. Przygotujmy więc klopsa z chudego mięsa mielonego, który zaspokoi apetyt z pominięciem tych kilku zbędnych kalorii.

składniki klopsa
fot. youtube.com/prostyprzepis
Wlej colę do mąki i wymieszaj. Nie do wiary, co z tego wyjdzie

Klops z mięsa mielonego

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Prosty przepis. Takie mięso można oczywiście przyprawiać na dowolne sposoby i podawać z wybranymi dodatkami. Aby nasz obiad był jeszcze bardziej lekki, można pominąć także tradycyjne przy kotletach ziemniaki i zadowolić się np. pieczonymi warzywami.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego, najlepiej z szynki i drobiowego
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 3-4 gałązki natki pietruszki
  • 2 pędy cebuli dymki
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kmin rzymski

Lekka wersja kotletów mielonych

Czerstwą bułkę namaczamy w mleku i odciskamy. Rozdrabniamy i wkładamy do miski z mięsem mielonym. Składniki mieszamy.

Do miski wybijamy jajko. Dodajemy posiekaną dymkę i natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem, zasypujemy bułką tartą i dokładnie wyrabiamy mięsną masę.

Miskę z mięsem odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie cebulę kroimy w grube pióra. Układamy je na dnie wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. 

Z mięsa formujemy podłużny bochenek o kształcie dopasowanym do wielkości naczynia. Układamy go na cebuli i podlewamy wodą. Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy mu odpocząć przez kilka minut.

Wypróbuj też przepisy na doskonałe kluski śląskie i kotlety z kalarepy.

krojenie klopsa
fot. youtube.com/prostyprzepis