Wlej colę do mąki i wymieszaj. Nie do wiary, co z tego wyjdzie
Proste drożdżowe ciasto można zrobić z wieloma nietypowymi składnikami. Jak pokazuje ten przepis, można przyrządzić nawet ciasto o posmaku coli. I to nie używając aromatów, ale autentycznego napoju.
Ciasto z colą
Takie ciasto jest swego rodzaju eksperymentem z fizyki. Co się stanie, jeśli dolejesz colę do mąki i dodasz drożdże? Wbrew temu, jak to brzmi, takie ciasto powinno wyjść i można upiec z niego np. taką słodką bułkę.
Cola przyczyni się do wyrastania ciasta na kilka sposobów. Po pierwsze, zawarty w niej cukier odżywi drożdże. Po drugie, dwutlenek węgla, którym gazowana jest cola, nieco napowietrzy ciasto. Wreszcie, napój ten ma kwaśny odczyn, co również pomaga uzyskać nieco puszyste ciasto.
Kładę pokrojoną cukinię na patelnię i wlewam tę mieszankę. Taki obiad jest hitem w moim domuNietypowy deser
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Cookrate – dough recipes. Oczywiście ciastu takiemu można nadać dowolny kształt. Najłatwiej wypiec je w postaci małych bułeczek.
Składniki
- 400 mąki
- 200 ml coli
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
- Sól
Przepis na colowe ciasto
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy ze szczyptą soli. Dodajemy drożdże, olej i zalewamy colą. Wyrabiamy ręką, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy je na oprószoną mąką deskę i dzielimy na trzy części. Z każdej formujemy podłużny wałek.
Kawałki ciasta sklejamy ze sobą z jednej strony i zaplatamy z nich warkocz. Kiedy dojdziemy do końca, sklejamy również drugą stronę ciasta. Układamy chlebek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odkładamy na pół godziny, by odpoczęło.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto wysmarowujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do pieczenia na 30 minut.
Wypróbuj też przepisy na chłodnik z cukinii i ciasto brzoskwiniowe.