Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wlej colę do mąki i wymieszaj. Nie do wiary, co z tego wyjdzie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.07.2024 12:32

Wlej colę do mąki i wymieszaj. Nie do wiary, co z tego wyjdzie

wlewanie coli do mąki
fot. youtube.com/cookrate-dough

Proste drożdżowe ciasto można zrobić z wieloma nietypowymi składnikami. Jak pokazuje ten przepis, można przyrządzić nawet ciasto o posmaku coli.  I to nie używając aromatów, ale autentycznego napoju.

Ciasto z colą

Takie ciasto jest swego rodzaju eksperymentem z fizyki. Co się stanie, jeśli dolejesz colę do mąki i dodasz drożdże? Wbrew temu, jak to brzmi, takie ciasto powinno wyjść i można upiec z niego np. taką słodką bułkę.

Cola przyczyni się do wyrastania ciasta na kilka sposobów. Po pierwsze, zawarty w niej cukier odżywi drożdże. Po drugie, dwutlenek węgla, którym gazowana jest cola, nieco napowietrzy ciasto. Wreszcie, napój ten ma kwaśny odczyn, co również pomaga uzyskać nieco puszyste ciasto.

warkocz z ciasta
fot. youtube.com/cookrate-dough
Kładę pokrojoną cukinię na patelnię i wlewam tę mieszankę. Taki obiad jest hitem w moim domu

Nietypowy deser

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Cookrate – dough recipes. Oczywiście ciastu takiemu można nadać dowolny kształt. Najłatwiej wypiec je w postaci małych bułeczek.

Składniki

  • 400 mąki
  • 200 ml coli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
  • Sól

Przepis na colowe ciasto

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy ze szczyptą soli. Dodajemy drożdże, olej i zalewamy colą. Wyrabiamy ręką, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.

Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy je na oprószoną mąką deskę i dzielimy na trzy części. Z każdej formujemy podłużny wałek.

Kawałki ciasta sklejamy ze sobą z jednej strony i zaplatamy z nich warkocz. Kiedy dojdziemy do końca, sklejamy również drugą stronę ciasta. Układamy chlebek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odkładamy na pół godziny, by odpoczęło.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto wysmarowujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do pieczenia na 30 minut.

Wypróbuj też przepisy na chłodnik z cukinii i ciasto brzoskwiniowe.

bułka na coli
fot. youtube.com/cookrate-dough