Smakosze.pl Przepisy Krokiety ziemniaczane do obiadu. Wygrywają z frytkami i ziemniakami z wody
canva/pixelshot

Krokiety ziemniaczane do obiadu. Wygrywają z frytkami i ziemniakami z wody

13 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zastanawiasz się, co podać do pieczonego mięsa? Naszą propozycją są krokiety ziemniaczane, które stanowią doskonały dodatek do obiadu. Wygrywają z frytkami i tradycyjnymi ziemniakami z wody. Ich przygotowanie jest bardzo proste — ziemniaki trzeba wytłuc, zagnieść z kilkoma dodatkami i usmażyć. Do mięsnych i nie tylko dań obiadowych najczęściej podajemy gotowane ziemniaki. Czasami też serwujemy frytki lub pieczone ziemniaki. A co powiecie na krokiety ziemniaczane do obiadu? Jeśli jeszcze ich nie robiliście, czas najwyższy się do nich przekonać.

Krokiety ziemniaczane są niezwykle smaczne i proste do przygotowania. I co ważne, można je zrobić z gotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Wystarczy je tylko wytłuc i zagnieść z kilkoma prostymi składnikami. Po usmażeniu zachwycicie się ich chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem.

Jak zrobić krokiety ziemniaczane do obiadu?

Składniki:

  • 75 dag ziemniaków

  • 2 żółtka

  • ok. 1/2 szklanki mąki

  • sól, pieprz

  • 1 jajko

  • tarta bułka do obtoczenia

  • olej do smażenia

Przygotowanie krokietów ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, dokładnie osusz, wytłucz, wystudź.

Do wytłuczonych ziemniaków dodaj żółtka, 2-3 łyżki mąki, trochę soli i pieprzu. Szybko zagnieć gładkie ciasto.

Z ciasta ziemniaczanego uformuj podłużne krokiety. Każdy obtocz w mące, rozkłóconym jajku i w tartej bułce. Smaż na patelni z olejem, aż będą ze wszystkich stron rumiane.

Wskazówka:

Krokiety ziemniaczane możesz też podać z sosem np. grzybowym, czosnkowym i surówką, jako danie obiadowe.

Poznaj też przepis na krokiety jajeczne , a także na krokiety ziemniaczane z pieczarkami .

krokiety ziemniaczane do obiadu
canva/fpwing

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy