Krokiety ziemniaczane z pieczarkami
Krokiety ziemniaczane są świetną alternatywą dla tradycyjnych, zawijanych kotletów z ciasta naleśnikowego. Aromatyczny, pieczarkowy farsz otulony ciastem ziemniaczanym w chrupiącej panierce to danie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na wyśmienite krokiety ziemniaczane z pieczarkami.
Krokiety ziemniaczane są smacznym i bardzo pożywnym daniem obiadowym dla całej rodziny. Krokiety smakują podobnie jak placki ziemniaczane, jednak ciasto jest bardziej delikatne, a środek skrywa doskonały, pieczarkowy farsz, który podczas smażenia świetnie łączy się z całym daniem. Krokiety świetnie smakują podane z surówką lub sałatką ze świeżych warzyw.
Do przygotowania krokietów, podobnie jak w przypadku placków ziemniaczanych, wykorzystaj ziemniaki zeszłoroczne o stosunkowo wysokiej zawartości skrobi, aby ciasto nie było za rzadkie i nie rozleciało się podczas smażenia. Takimi ziemniakami są odmiany takie jak: Irys, Sante i Orlik.
Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienne połączenie smaków- tu poznasz przepis od Roberta Makłowicza na krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi, pyszne, chrupiące, doskonałe.
Przepis na krokiety ziemniaczane z pieczarkami
Składniki na 5 krokietów:
700 g ziemniaków
po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
jajko
bułka tarta do panierki
olej do smażenia
Składniki na farsz:
300 g pieczarek
cebula
pieprz, sól
łyżka masła
Jak przygotować krokiety ziemniaczane z pieczarkami?
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź, odparuj i odstaw do przestygnięcia. W tym czasie przygotuj farsz: umyte i pokrojone pieczarki podsmaż na maśle z dodatkiem soli i pieprzu, aż sok z grzybów wyparuje.
Ziemniaki przepuść przez praskę do ziemniaków i przełóż do większej miski, dodaj jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną i całość wyrób na jednolite ciasto, które podziel na 5 części, formując kulki.
Każdą kulkę ciasta rozpłaszcz w dłoni, następnie w środek włóż farsz pieczarkowy i zawiń. Tak przygotowane krokiety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż krokiety nabiorą złocistego koloru, następnie przełóż je na talerz z ręcznikiem papierowym, aby oddały nadmiar tłuszczu.
Smacznego.