Smakosze.pl Przepisy Kruche, soczyste i pełne smaku schabowe marynowane w occie winnym
canva/Bychykhin_Olexandr

Kruche, soczyste i pełne smaku schabowe marynowane w occie winnym

15 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kotlety schabowe pyszna rzecz. Zwłaszcza gdy są kruche, soczyste i pełne smaku. Właśnie takie schabowe otrzymasz, jeśli zamarynujesz je w occie winnym. Wiadomo, kwas przyspiesza kruszenie mięsa, a ten z octu jabłkowego jest na tyle delikatny, że nada też kotletom przyjemnego smaku. Z pewnością wyczujesz w mięsie również jabłkową nutę.

Klasyczne kotlety schabowe kojarzą się z panierką. Jednak można je też przygotować bez chrupiącej otoczki. Wyjdą równie smaczne, a przy okazji nieco mniej kaloryczne. Właśnie na takie kotlety schabowe dziś was zapraszamy.

Kruche, soczyste i pełne smaku schabowe marynowane w occie winnym

Składniki:

  • 6 kotletów schabowych z kostką

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 3/4 szklanki octu winnego

  • 10 dag suszonych śliwek

  • 1 szklanka bulionu

  • 1 łyżka cukru

  • olej do smażenia

  • 1 łyżka masła

  • 100 ml kwaśnej śmietany

  • sól, pieprz

Przygotowanie kotletów schabowych

Kotlety włóż do naczynia, poprzekładaj je pokrojoną marchewką i cebulą. Zalej octem winnym, odstaw na 12 godzin do lodówki.

Śliwki opłucz, zalej letnią wodą, odstaw na 15 minut. Owoce odsącz, zalej je bulionem, dodaj cukier, gotuj ok. 10 minut.

Kotlety schabowe wyjmij z marynaty, osusz. Oprósz solą i pieprzem, usmaż na oleju z dodatkiem masła.

Kotlety zdejmij z patelni. Na patelnię wlej ocet z marynaty oraz bulion ze śliwkami. Gotuj całość ok. 5 minut. Zabiel śmietaną, dopraw. Podawaj do kotletów.

Wskazówka: Jeśli chcesz, aby sos był nieco bardziej gęsty, możesz go dłużej gotować albo do śmietany dodać 1 łyżeczkę mąki.

Po więcej inspiracji na kotlety schabowe zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na schabowe z nadzieniem musztardowo-serowym , a także na kotlety schabowe po kowalsku .

marynowanie kotletów
marynowanie kotletów

Źródło zdjęcia: canva/invizbk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy