Żółta, zielona czy czerwona? Już wiadomo, która papryka ma najwięcej witamin
Papryka jest pyszna i zdrowa. Warzywo występuje jednak w kilku kolorach, a każdy z wariantów ma nieco inną zawartość witamin. Sprawdziliśmy, która dostarcza najwięcej tych cennych związków. Warto wiedzieć — ułatwi to zakupy i komponowanie posiłków.
Sezon na paprykę właśnie trwa. Smaczne i zdrowe warzywo jest w tej chwili najtańsze i warto po nie sięgnąć. Którą odmianę jednak wybrać? Lepsza będzie t najpopularniejsza — czyli czerwona — czy też może zielona albo żółta. Odpowiadamy na to pytanie.
Wiemy, która papryka ma najwięcej witamin
Letnie warzywo najczęściej występuje w czterech kolorach - czerwonym, pomarańczowym, żółtym i zielonym. Wszystkie zawierają znaczne ilości witamin, jednak niektóre pod tym względem będą bardziej wartościowe.
Najwięcej witaminy C ma papryka pomarańczowa
Największe różnice odnotować można w występowaniu witaminy C. Każda z odmian zawiera znaczne jej ilości, lecz najwięcej — bo aż 158 mg — znajdziemy w 100 g papryki pomarańczowej.
Czerwona jednak specjalnie jej nie ustępuje — tego składnika znajdziemy tam 142 mg. Najmniej bogata w kwas askorbinowy jest papryka zielona, która zawiera niecałe 100 mg tej cennej dla zdrowia substancji.
Papryka zielona ma mniej witamin niż pozostałe odmiany
Zielone warzywo ma też niższą niż pozostałe odmiany ilość witamin z grupy B. Różnice nie są jednak znaczne tak znaczne, jak w przypadku witaminy C.
Przykładowo zawartość witaminy B6 - odpowiedzialnej za przyswajanie magnezu — w zielonym warzywie wynosi 0,247 mg/100 g. W czerwonych okazach znajdziemy 0,303 mg, w pomarańczowych 0,332 mg, a w żółtych 0,292 mg. Można zatem przyjąć, że poziom jest porównywalny.
Wszystkie warzywa pozytywnie wpłyną na nasz organizm
Czerwone warzywo ma najwięcej folianów (47 µg) i witaminy B2 (0,142 mg), pomarańczowe witaminy B3 (1,08 mg) i wspomnianej już wzmacniającej odporność witaminy C. Żółte nie dominuje w żadnej z porównywanych kategorii, a zielone każdego zawiera najmniej.
Ze szczegółowej analizy wynika, że sumarycznie najwięcej witamin dostarczy papryka czerwona. Inne warianty jednak specjalnie nie ustępują pod względem zawartości prozdrowotnych składników. Warto więc sięgać po wszystkie z nich.
Na naszej stronie znajdziecie kilka smacznych pomysłów na przyrządzenie papryki. Polecamy letni klasyk, czyli leczo. W pysznej warzywnej wersji smakuje najlepiej. Możecie też pokusić się o przygotowanie lekkich i sycących papryk faszerowanych . Będą znakomite jako obiad dla całej rodziny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ania Starmach zdradziła patent na najsmaczniejszy domowy tarty chrzan. Obowiązkowy dodatek do wędlin
-
Jak zrobić schabowe z kością? Krótki poradnik, który wszystko wyjaśnia
Źródło: polki