Włożyła twaróg na 3 dni do dziury w ziemi. W głowie się nie mieści co wykopała
Twaróg jest lubianym elementem naszej diety. Jednak, co się stanie, gdy zakopiemy go w ziemi? To sprawdziła pewna internautka i wykopała umrzyka. Nazwa odstrasza, ale smak zachwyca.
Twaróg zakop w ziemi
Twaróg kupimy właściwie w każdym sklepie spożywczym i markecie. Jest smaczny i zdrowy. Jadamy go z pieczywem, dodajemy do naleśników, ciast, czy deserów. Wiadomo, że twaróg przygotowany w domu jest najlepszy i najbardziej wartościowy.
Teraz użytkowniczka TikToka, która na tej platformie działa jako domsloncaiowcy, pokazała, jak robi wyjątkowy twaróg. Nosi on nazwę umrzyk, bo jest zakopywany w ziemi. Ten twaróg ziemny, zwany też zakopańcem, w ziemi dojrzewa. Dzięki temu zyskuje charakterystyczny ziemny posmak. Nie przeszkadza on nawet w słodkich deserach.
Upiekłam na próbę ciasto z serem od Heni. W życiu lepszego nie jadłamUmrzyk, czyli nie taki straszny twaróg
Użytkowniczka TikToka pokazała na swoim kanale domsloncaiowcy film, na którym zakopuje twaróg w ziemi. Najpierw jednak twaróg owija dwoma ścierkami. Potem kopie dziurę w ziemi o głębokości 40 cm. Umrzyk ma spędzić w niej 3 dni.
Internautka w opublikowanym filmie mówiła:
Mam nadzieję, że się nie rozczaruję, ale zakładam każdą z opcji
Po zakopaniu warto miejsce, w którym spoczął twaróg oznaczyć np. drewnem. Wszystko po to, by wiedzieć, skąd go wykopać. Internautka w kolejnym filmie pokazała, jak odkopuje twaróg. Jak wyszedł umrzyk? Czy nadawał się do jedzenia?
Jak smakuje umrzyk?
Internautka po 3 dniach odkopała twaróg. Czy w umrzyku nie pojawiły się robaki? Tego obawiali się użytkownicy TikToka. Po odwinięciu ze ścierek okazało się, że umrzyk jest biały i wspaniale się prezentuje. Autorka nagrania mówiła na filmie:
Jakie to jest dobre!
Cześć twarogu została doprawiona przyprawami, a część została sauté. Twaróg umrzyk trafił do lodówki. Jak smakuje umrzyk? Autorka nagrania wyjaśniała:
Jest bardzo mleczny, bardzo delikatny, może nawet nieco słodkawy i jest przepyszny. Musicie spróbować!
Umrzyk od dawien dawna był robiony w Polsce. Pochodzi jednak z XV wieku z Włoch. Charakteryzuje się wilgotnością i pysznym smakiem. Pisaliśmy o tym, co warto dodać do wody, by lepiej spać. Polecaliśmy przepis na smaczna i rozgrzewającą zupę.
Źródło i video: tiktok/domsloncaiowcy