Które warzywo jest najzdrowsze? Dietetyk nie ma żadnych wątpliwości
Dietetyk wyjaśnił, dlaczego buraki uważane są za najzdrowsze warzywa. Już jeden burak zjedzony dziennie przyniesie duże korzyści naszemu organizmowi. Buraki są również bardzo smaczne i przygotujemy z nich wiele pysznych dań.
Dietetyk opowiedział o zaletach jedzenia buraków
Buraki są niedocenianym warzywem. Zdecydowana większość z nas gotuje z nich wyłącznie barszcz wigilijny lub robi buraki do słoików na zimę i podaje jako dodatek do drugiego dania. Z buraków przygotujemy również wyśmienity krem, puree, zapiekanki, soki i wiele sałatek, a nawet desery i ciasta.
Warzywa nie dość, że są tanie, to jeszcze zawierają ogromne ilości wartościowych składników. Między innymi przeciwutleniaczy, potasu, kwasu foliowego i innych związków. To właśnie dlatego uważane są za najzdrowsze warzywa. Dr Bartek Kulczyński dokładnie opisał prozdrowotne działanie buraków w jednym z filmów, które udostępnia na swoim kanale na YouTube.
Dietetyk nie tylko wyjaśnił, dlaczego powinniśmy jeść buraki, ale i podał przykłady dań z wykorzystaniem tych warzyw. Wytłumaczył również, z jakim produktem powinniśmy łączyć buraki, aby wzmocnić ich efekt. Zdjęcia i materiał wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Dr Bartek Kulczyński na YouTube.
Najzdrowszymi warzywami są buraki
Buraki są bogatym źródłem potasu. Już jeden burak dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia udarów mózgu i chorób układu sercowo-naczyniowego. Potas zapobiega także chorobom nerek i całego układu nerwowego.
Jeden burak pokrywa aż ¼ dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Kwas ten jest jednym z najbardziej potrzebnych związków w naszym organizmie. Jest niezbędny między innymi do produkcji czerwonych krwinek oraz prawidłowego rozwoju płodu.
Ponadto w burakach znajdują się także duże ilości żelaza i manganu. Buraki obniżają ciśnienie tętnicze, wzmacniają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie i wzmacniają koncentrację. Pomagają także oczyścić organizm z toksyn.
Z czym najlepiej łączyć buraki, aby wzmocnić ich efekt zdrowotny?
Połączenie buraków i czosnku wzmacnia układ krwionośny i naczyniowy, a także reguluje ciśnienie krwi. Dietetyk wspomniał także, że kwas foliowy zawarty w burakach w połączeniu z czosnkiem skutecznie chroni przed nowotworami, między innymi rakiem jelita grubego.
Dietetyk podał także propozycje podania takiego zestawu. Zupa krem z buraków z dodatkiem czosnku oraz szybka sałatka z buraków, czosnku, orzechów włoskich i natki pietruszki.
Poznaj 6 przepisów z burakami . Dania zachwycają smakiem. Doskonałym pomysłem na kolację lub spotkanie z najbliższymi jest także sałatka z burakiem, kozim serem i pomarańczą . To połączenie zachwyci każdego.