Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Posiej ją nawet dziś. Rzeżucha to bomba witaminowa za grosze

Posiej ją nawet dziś. Rzeżucha to bomba witaminowa za grosze

Rzeżucha
canva/JanuszT

Rzeżucha kojarzy nam się ze świętami Wielkiej Nocy. Pikantne listki warto jednak podjadać zdecydowanie częściej. Są bardzo zdrowe, a ich pozyskanie niesamowicie proste. Podpowiadamy, jak wyhodować ją w domu. W najbliższym tygodniu jest najlepszy moment, jeśli chcemy nią udekorować świąteczny stół.
 

Dlaczego warto jeść rzeżuchę?

W drobnych zielonych listkach kryje się zaskakująco dużo cennych związków. Pieprzyca siewna — bo tak właściwie nazywa się znana nam z wielkanocnych dekoracji roślina — obfituje w liczne pierwiastki poprawiające funkcjonowanie ludzkiego organizmu, przede wszystkim w potas, magnez, żelazo i wapń.

Lekko ostry dodatek zawiera też sporo antyoksydantów, które sprzyjają ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i stanowią dobrą profilaktykę chorób cywilizacyjnych. W rzeżusze znajdziemy także sporą dawkę witaminy C, B, A, K oraz E.
 

Żadne schabowe. Bitki w sosie grzybowym wprost rozpływają się w ustach

Jak samodzielnie wyhodować rzeżuchę?

Wystarczy niespełna dwa tygodnie, by smakowity dodatek do dań pojawił się w naszym domu. Nasiona należy umieścić w kiełkownicy lub na wilgotnej wacie czy ligninie włożonej do niewysokiego naczynia. Ustawiamy je w ciepłym i słonecznym miejscu np. na kuchennym parapecie.

Podlewając rzeżuchę codziennie przez kolejne 7-10 dni, z czasem zobaczymy, jak na przygotowanym podłożu zaczną pojawiać się jasnozielone listki. To właśnie tę część rośliny warto spożywać. Jest niesamowicie smaczna i zdrowa i o wiele tańsza niż nowalijki.

Jak podać rzeżuchę?

Listki rzeżuchy charakteryzują się wyraźnym, ostrawym smakiem i zdaniem wielu osób stanowią dobrą alternatywę soli. Warto dodawać ją do sałatek, surówek, posypywać nią kanapki, pasty i zupy. Oczywiście najczęściej trafia do dań z jajkami, przede wszystkim podczas wielkanocnego śniadania i doskonale się z nimi komponuje.

Na naszej stronie znajdziecie kilka przepisów na przysmaki, które z rzeżuchą będą znakomite. Szczególnie polecamy posypanie nią pasty jajecznej oraz znakomitego wytrawnego omletu. W takiej wersji możecie ją spożywać zawsze, gdy najdzie was ochota — nie tylko od święta.

Rzeżucha jest pyszna.png
canva/HandmadePictures