Sok z buraka - niezwykle zdrowy płyn. Najwięcej właściwości ma wyciskany ze świeżych warzyw. Zapobiega chorobom takim jak: otyłość czy depresja.
Od kiedy pamiętam uwielbiałam domowy syrop z cebuli. Zrobione przez mamę lekarstwo pomagało pozbyć się uciążliwego kaszlu, który łatwo złapać w czasie jesieni. Ostatnio dowiedziałam się, że równie cenną miksturę można uzyskać z innego uwielbianego warzywa. Jego wykonanie jest jeszcze tańsze, a smak przypasuje każdemu.
Kawę można podać na wiele sposobów. Jeden z dietetyków zaproponował całkiem zdrową odsłonę z dodatkiem soku z buraka. Nietypowy dodatek smakowy dostarczy nam cennych składników odżywczych i wspaniale wzbogaci małą czarną. Musicie spróbować.
Dietetyk wyjaśnił, dlaczego buraki uważane są za najzdrowsze warzywa. Już jeden burak zjedzony dziennie przyniesie duże korzyści naszemu organizmowi. Buraki są również bardzo smaczne i przygotujemy z nich wiele pysznych dań.
Sok buraka obfituje w wiele składników wykazujących dobroczynny wpływ na nasz organizm. Już szklanka napoju, spożywana codziennie przyniesie niespodziewane korzyści. Warto zaopatrzyć się w świeże warzywo i spróbować.
Myślicie, że z buraków można zrobić tylko świąteczny barszcz czerwony, boćwinę i sałatkę? Nic bardziej mylnego! To charakterystyczne, barwiące na czerwono warzywo wyróżnia się znacznie większym potencjałem i można z niego przygotować praktycznie wszystko – od obiadowych dań, poprzez sałatki na przekąskach, napojach i słodkich deserach kończąc. Sprawdźcie nasze propozycje na absolutnie zaskakujące zastosowanie buraków w kuchni!
Buraki na co dzień są nieco niedocenianymi warzywami, a szkoda. Zawierają w sobie mnóstwo składników mineralnych i witamin, które warto wprowadzić do codziennej diety. Mamy niezawodny pomysł na odczarowanie buraka, mianowicie przyrządzenie z niego wzmacniającego koktajlu. Dodaj do niego jabłka i marchewki, aby uzyskać prawdziwie odżywczą i smakowitą miksturę.W codziennym życiu kojarzymy buraki przede wszystkim z barszczem lub dodatkiem do obiadu. Wykorzystywane są także w przemyśle cukrowym, oraz jako pasza dla zwierząt. A gdyby ktoś powiedział Wam, że buraki wykazują iście lecznicze właściwości? Niezwykły eliksir na bazie tego warzywa potrafi zdziałać cuda.
Sok z buraka słynie z cennych właściwości, lecz nie każdemu jego smak przypadnie do gustu. Wzbogacając go o dodatek pomarańczy, uzyskacie wciąż prostą, a bogatą w liczne witaminy i minerały mieszankę o orzeźwiającym charakterze i przyjemnej słodyczy. Musicie spróbować.Przygotowanie smacznego soku z buraka nie będzie wymagało użycia wyciskarki. Zblendowane składniki po odcedzeniu będą stanowiły świetny napój bogaty m.in. w witaminy A, C, D i E oraz witaminy z grupy. Towarzyszyć im będą m.in. żelazo, kwas foliowy, potas, cynk czy magnez. W jednej szklance dostarczy my sobie zatem pokaźny zestaw wspierających odporność, wzrok czy układ krwionośny elementów.
Kiszone buraki są pyszne. Warto połączyć je z korzennymi przyprawami, by uzyskać świetną przekąskę lub dodatek do obiadu. Będzie bogata w jeszcze więcej cennych składników odżywczych. Spróbujecie?Goździki i anyż są pełnymi charakteru przyprawami, które świetnie wzbogacą słodko-kwaśny kiszony rarytas z buraka. Te pierwsze łagodzą bóle i zawierają duże ilości potasu, wapnia czy magnezu.Anyż wykazuje działanie odkażające i wykrztuśne, często stanowiąc remedium na przeziębienia czy dolegliwości układu pokarmowego. Wraz z bogatymi w witaminy i minerały burakami kiszonymi będą stanowiły świetne wsparcie dla organizmu w sezonie jesienno-zimowym.
Kiszone buraki mają wielu zwolenników. Podobnie jak inne kiszonki są niezwykle zdrowe, a ich przygotowanie nie sprawi wam problemów. Warto spróbować, bo korzyści są ogromne. Zdradzamy, co zyskacie, sięgając po nie regularnie. Buraki są niezwykle cenne w diecie. Spożywanie bogatego w żelazo i witaminy z grupy B warzywa jest zalecane nie tylko osobom zmagającym się z anemią. Udowodniono, że kiszona wersja produktu może przyczynić się do zmniejszenia poziomu cholesterolu i tym samym obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Zawarta w warzywie betanina wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Wraz z witaminą C — która w burakach też występuje w znacznej ilości — będzie stanowiła świetny koktajl wzmacniający odporność. Kiszonych buraków warto skosztować choćby dla poprawy zdrowia
Czy wiecie, że możliwe jest przygotowanie buraczanego chłodniku bez gotowania? Danie wymaga zaledwie 15 minut spędzonych, a smakuje lepiej niż w niejednej restauracji. Będzie w sam raz na upalny letni dzień, a koszty nie zrujnują portfela. Spróbujecie? Ekspresowy chłodnik bez gotowania zrobimy, korzystając z pełnego cennych składników odżywczych i niesamowicie aromatycznego buraczanego zakwasu. Połączymy go z nabiałem, ogórkami i rzodkiewką, by wyszedł treściwy oraz chrupiący. Całość wzbogacimy o wyraziste przyprawy i zioła. Będzie pysznie.
Chłodnik z ogórka i botwinki jest prostym w przygotowaniu i niezwykle orzeźwiającym daniem. Sprawdzi się idealnie, gdy pogoda nie zachęca do spędzania czasu w kuchni. Nie wymaga gotowania, a jeżeli odpowiednio wcześnie umieścimy składniki w lodówce, chłodny posiłek powstanie niemalże ekspresowo. Koniecznie spróbujcie.Chłodniki to pyszne zimne zupy przygotowywane na bazie sezonowych warzyw i nabiału, które doskonale sprawdzają się jako obiad w upalny dzień. W większości przypadków ich przyrządzenie jest szybkie, a tym razem nawet nie wymaga włączania kuchenki. Skusicie się?
Mamy niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Wychodzą różowe, a ten szokujący efekt uzyskaliśmy dzięki dodatkowi jednego produktu — ugotowanego buraka. Zetrzyj go na tarce i dorzuć do wytłuczonych ziemniaków, a zobaczysz wielką odmianę. Te kluski będą jeść nawet z ciekawości.Kluski śląskie są niezwykle smaczne i eleganckie. Często serwuje się je na rodzinnych uroczystościach. Doskonale pasują do mięs duszonych z sosem, ale nie tylko. Są proste do zrobienia, choć wymagają wcześniejszego ugotowania i wytłuczenia ziemniaków. Jeśli jednak chcesz odmienić ich wygląd, możesz dodać do nich trochę startego buraka. Zmieni on nieco smak klusek, ale przede wszystkim ich wygląd. Nie będą już szaro-żółte, ale energetyczne, różowe.
Robiąc sok z buraka, lepiej dodaj do niego jeden konkretny owoc. Jest nim pomarańcza, która da napojowi ogromne korzyści. Nie tylko doda mu smaku, ale też podniesie jego wartość odżywczą. Pamiętajcie, że sok z buraka warto pić przez cały rok, bo kryje się w nim wiele cennych składników. Sok z buraka to samo zdrowie. Stanowi doskonałe źródło polifenoli, które chronią nas przed nowotworami, miażdżycą i spowalniają starzenie się komórek. Dostarcza też żelaza, które wzmacnia krew i cały organizm. Gdy jednak wzbogacimy sok z buraka sokiem z pomarańczy, zawarte w napoju żelazo będzie łatwiej przyswajalne. To dlatego, że pomarańcza jest bogata w witaminę C, która poprawia wchłanianie żelaza. Podobną funkcję spełni też natka pietruszki. Natomiast dodany do soku imbir będzie miał działanie antyseptyczne i przeciwwirusowe. Pijcie więc sok z buraka regularnie.
Ciasto na pierogi powinno być delikatne, elastyczne i dobrze przyprawione. Takie właśnie uzyskamy, gdy do tradycyjnej masy nieco buraków. Intensywna barwa, delikatnie słodki smak i łatwość pracy z przygotowaną masą sprawią, że pierogi, które z nich przyrządzimy, zachwycą nawet największych sceptyków. Ciasto na pierogi z dodatkiem buraka wygląda świetnie, lecz pełnię jego zalet wydobędziemy, odpowiednio dobierając farsz. Lekko słodka i elastyczna masa dobrze skomponuje się z serami np. z fetą. Równie smaczne będą duszone pieczarki. Pomijając zioła, możecie też przygotować idealne na deser pierogi ze słodkim serem. Skusicie się?
Poznajcie przepis na jajka marynowane w burakach. Są zachwycające w każdym kęsie, pięknie też prezentują się na talerzu. W święta z pewnością nikt im się nie oprze, bo trudno o bardziej niezwykłą potrawę. I co ważne, przygotowanie tych jajek jest bardzo proste.Trudno wyobrazić sobie stół wielkanocny bez potraw z jaj. Zwykle pojawiają się na nim jajka z majonezem, przeróżnymi pastami i faszerowane. Jajka są też dodawane do żurku czy sałatki jarzynowej. Jeśli jednak szukacie niepowtarzalnej receptury na potrawę z jajek, bardzo dobrze trafiliście. Jesteśmy przekonani, że w mało którym domu znane są jajka marynowane w burakach. A przyznacie sami, że wyglądają bardzo zachęcająco, a jeszcze lepiej smakują.
Napoje są ważnym elementem naszego jadłospisu. Ich głównym zadaniem jest nawodnienie organizmu. Bardzo często jednak są też źródłem niekoniecznie zdrowych substancji, które mogą mieć niekorzystny wpływ na nasz organizm. Sprawdźcie, czego lepiej się wystrzegać. Po napoje najczęściej sięgamy ze względu na ich smak. Tymczasem on nie zawsze idzie w parze z jakością. Jeśli mniej zdrowe płyny pijemy sporadycznie, możemy spać spokojnie. Warto być świadomym, których produktów lepiej nie nadużywać. Nasza lista pomoże wam w dokonaniu wyboru.
Zakwas buraczany często kupujemy z myślą wigilijnym barszczyku. Jednak warto po niego sięgać częściej niż raz w roku, bo jest bardzo zdrowy. I wcale nie trzeba go kupować, bo bez wysiłku można go zrobić. Oto przepis na domowy zakwas buraczany.Zakwas buraczany to płyn, który powstaje w czasie kiszenia buraków. Może nawet nie tak powstaje, co nabiera mocy. Kiszone buraki przygotowujemy podobnie jak ogórki, a więc zalewamy je zalewą. Po kilku dniach od nastawienia buraków w naczyniu zaczyna się fermentacja. Pod wpływem działalności bakterii kwasu mlekowego buraki i zalewa robią się kwaśne i nabierają dużej, zdrowotnej mocy.Zakwas możesz użyć do zakwaszenia barszczu, ale możesz go też pić. Jest zdrowy, bo zwiększa odporność organizmu i dobrze działa na przewód pokarmowy. Buraki z zakwasu warto dodać do sałatki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Carpaccio to tradycyjna, włoska przystawka, przygotowywana z surowych, cienkich plastrów wołowiny, cielęciny lub łososia z dodatkiem oliwek, kaparów, rukoli. Carpaccio możesz przygotować również w wersji wegetariańskiej - z buraka i gruszki z prażonymi pestkami i stworzyć elegancką przystawkę na przyjęcie, która z pewnością podbije serca Twoich gości.Carpaccio jest jedną z najbardziej popularnych przystawek. Podawane jest niemal w każdej restauracji jako doskonale doprawiony, zdrowy posiłek przed daniem głównym. Carpaccio możesz przygotować również samodzielnie. Pamiętaj jednak, żeby używać wysokiej jakości produktów, szczególnie, jeśli chcesz przygotować carpaccio z surowego mięsa.Ogromną popularnością cieszy się również carpaccio z buraka i gruszki, ponieważ jest lżejszą wersją przystawki. Doskonale doprawiona, z dodatkiem oliwy z oliwek, prażonych ziaren i rukoli sprawi, że carpaccio będzie często pojawiać się na Twoim stole podczas przyjęć i eleganckich kolacji.Buraki do carpaccio przygotuj wcześniej, aby zdążyły dokładnie wystygnąć. Warzywa w przystawce muszą być chłodne. Do carpaccio z buraka i gruszki możesz przygotować również deskę serów w towarzystwie orzechów włoskich i rodzynek. Jeśli szukasz inspiracji na pyszną, włoską przystawkę - tu znajdziesz prosty przepis na sałatkę nicejską z tuńczykiem i anchois.
Szukasz pomysłu na pyszne przetwory na zimę? Przygotuj sałatkę z buraków i papryki w zalewie i ciesz się jej smakiem przez wiele miesięcy. Sałatka z buraków i papryki pasuje doskonale do mięsnych i wegetariańskich dań obiadowych i jest bardzo aromatyczna. Poznaj przepis na sałatkę z buraków i papryki w słoiku.Tarte buraczki są genialnym dodatkiem od obiadu. Podsmażone z papryką i cebulką, następnie gotowane w zalewie octowej zyskują głęboki, intensywny smak. Sałatkę przygotuj w słoiczkach, aby sięgać po nią zawsze wtedy, kiedy masz ochotę na pyszne buraczki do obiadu dla całej rodziny. Buraczki są warzywem, z którego przygotujemy wiele smacznych dań, w tym zup i sałatek. Tarte buraki z papryką są świetnym dodatkiem do obiadów mięsnych, kluseczek, ziemniaków. Podane z roladą śląską smakują obłędnie. Pamiętaj, aby pasteryzować sałatkę zaraz po przygotowaniu, aby zachowała swoją świeżość i aromat do kolejnego sezonu.Szukasz pomysłu na ciekawe przetwory z buraczków na zimę? Przygotuj równie smaczną sałatkę z buraków i chrzanu, doskonałą do obiadu.
Buraki warto jeść nie tylko dlatego, że są smaczne, ale też bardzo zdrowe. Chętnie zjadamy tarte, gotowane buraczki czy czerwony barszcz. Jednak najwartościowsze są buraki jedzone na surowo albo w postaci soku. Zobacz, dlaczego warto pić sok z buraka zwłaszcza jesienią. Buraki kuszą rubinową barwą, a także niepowtarzalnym, słodkawym smakiem. Mało które warzywo jest tak aromatyczne i pełne koloru, jak właśnie buraki. Warto jednak wiedzieć, że między innymi za ich kolorem kryje się też duża porcja zdrowia.
Burak jest pysznym warzywem, po które powinniśmy sięgać zdecydowanie częściej niż tylko przy niedzielnym obiedzie. Jego sok ma przyjemnie orzeźwiający smak i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Sprawdzi się doskonale w sezonie jesienno-zimowym, gdy nietrudno o infekcję. Wspomoże nas też w profilaktyce wielu chorób. Sprawdźcie, dlaczego warto pić go regularnie. Sałatki czy surówki z buraka pozwalają nam do diety włączyć buraka gotowanego lub pieczonego. O wiele więcej wartości będzie on miał jednak wtedy, gdy spożyjemy go bez obróbki termicznej, podczas której tracimy część zawartych w nim dobroczynnych substancji. Rozwiązaniem tego problemu jest sięganie po bogaty w szereg witamin i minerałów sok z tego warzywa.
Jakub Kuroń słynie z receptur, które pozwalają przyrządzić pyszne dania obiadowe i desery. Tym razem zdradził swój sprawdzony przepis na wyjątkowe buraczki zasmażane w sam raz do obiadu. Sprawdźcie jakie składniki wybiera do zrobienia tego kultowego dodatku. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a efekty was pozytywnie zaskoczą. Jakub Kuroń dodaje do buraczków starte jabłko. Buraczki zasmażane są tradycyjnym dodatkiem do pysznych kotletów schabowych. Sprawdzą się też do kotletów wegetariańskich np. ruskich z ziemniakami. Warto sięgnąć po to polskie warzywo — zawiera wiele cennych substancji m.in. witaminy z grupy B i żelazo.
Wiele osób zauważa, że podczas gotowania buraków ich kolor blednie, przez co warzywo traci wiele ze swojego uroku. Na szczęście wystarczy wykorzystać jeden trik, aby ich piękna czerwień została zachowana bez żadnych problemów. Polega on na zachowaniu skórki, dzięki której nie tylko barwnik, lecz również wartości odżywcze zostaną w burakach. Buraki wykorzystuje się do przygotowania mnóstwa pysznych i zdrowych potraw, które jedzone są na całym świecie. W Polsce najbardziej rozpoznawalne są barszcz czerwony, barszcz ukraiński oraz charakterystyczna i pikantna ćwikła. Podczas gotowania praktycznie każdego produktu w wodzie dochodzi do pewnych strat w wartości odżywczych tychże produktów - obmywająca je gorąca wodą wypłukuje minerały, witaminy, makroelementy oraz inne substancje, takie jak barwniki. W przypadku buraków można to łatwo zminimalizować.
Barszcz czerwony z uszkami jest klasyką wigilijnego stołu. Jednak doskonale smakuje także na co dzień. Możesz go podać z krokietami czy pasztecikami na obiad lub ciepłą kolację. Skorzystaj z przepisu na ekspresowy barszcz czerwony od Ani Starmach, a z pewnością częściej będzie gościć w twoim menu. Barszcz czerwony jest jedną z tych potraw, które kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jednak serwuje się go też na rodzinnych uroczystościach i przyjęciach. Tak naprawdę jedlibyśmy go częściej, gdyby nie fakt, że jest przy nim trochę pracy. Na szczęście my znamy przepis Ani Starmach, według którego można szybko przygotować smaczny, czerwony barszczyk.
Buraczany zakwas jest doskonałym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a samo kiszenie trwa 7-10 dni. Szkoda więc przepłacać za sklepowy zakwas. Co, jednak jeśli zapomnisz nastawić go na czas? Nie ma zmartwienia, podpowiemy ci jak przyspieszyć fermentację zakwasu na barszcz czerwony.Niektórzy zakwaszają czerwony barszcz sokiem z cytryny lub octem. Jednak wzbogacenie go buraczanym zakwasem, dodaje barszczykowi niezwykłego smaku. Zakwas ma naturalny, kwaśny smak, jest też na tyle wartościowy, że można go po prostu pić.
Nie wiesz, jak przygotować wigilijny barszcz? Barszcz czerwony, który zwykle przyrządzasz, nie jest według ciebie wystarczająco smaczny? W tym roku ugotuj go według przepisu Ewy Wachowicz. Ona zawsze robi wigilijny czerwony barszcz na tradycyjnym zakwasie. Jest na tyle pyszny, że błyskawicznie znika z talerzy.Czerwony barszcz z uszkami jest obowiązkowym, wigilijnym daniem. Powinien być aromatyczny i lekko kwaskowy. Smaku i zapachu dodają mu przyprawy i czosnek, a także buraczany zakwas. Dzięki zakwasowi barszcz zyskuje też charakter i piękny kolor.
Tradycyjna potrawa wigilijna z buraków, czyli barszcz, nie uda się bez odpowiednich przypraw. Nasze babcie dodawały do tej zupy dwóch dość nieoczywistych składników, które doskonale podbijały jej smak. Suszone śliwki i kwaśne jabłka pomogą i nam stworzyć barszcz tak smakowity, jak nigdy wcześniej.Jabłka nie są oczywistym elementem barszczu, lecz ich użycie poleca sama Magda Gessler, która dodaje do tej świątecznej zupy również skórki, które pięknie go zagęszczają. Fani kompotu z suszu ucieszą się też z faktu, że będą mogli wykorzystać nadmiar wędzonych śliwek, które wbrew pozorom bardzo dobrze pasują do tej zupy.
Jeśli chcesz ugotować na wigilię doskonały barszcz czerwony, już teraz nastaw zakwas buraczany. Przygotuj go według przepisu siostry Anastazji, a z pewnością nie zawiedziesz się na jego smaku. Zakwas buraczany możesz też pić, by wzmocnić organizm, a buraczki wykorzystać do sałatki. Podstawą udanego barszczu czerwonego jest wywar warzywny, który można wzmocnić wywarem grzybowym. Jednak o kolorze i smaku całości decyduje kwas buraczany. To on sprawia, że barszcz ma pełny aromat i wyraźny smak. Zakwas buraczany możesz co prawda kupić, jednak jego przygotowanie jest na tyle proste, że naprawdę szkoda przepłacać.