Sok z buraka - niezwykle zdrowy płyn. Najwięcej właściwości ma wyciskany ze świeżych warzyw. Zapobiega chorobom takim jak: otyłość czy depresja.
Jeżeli lubisz niestandardowe przysmaki, ten przepis jest właśnie dla ciebie. Połącz mleko i sok z buraków, a nie będziesz kryć zdziwienia. To, co z tego wyjdzie smakuje tak dobrze, że będziesz przyrządzała to znacznie częściej. Czytaj dalej, a dowiesz się, o co dokładnie chodzi.
Sezon zimowy w pełni i zastanawiasz się jak jeszcze bardziej podnieść poziom swojej odporności? Ten przepis na skuteczny sok na odporność wprawi cię w zdumienie. Jest niezwykle prosty i szybki.
Dietetyczka i dziennikarka - Katarzyna Bosacka - sprawdziła popularny sok z buraka. To, co znalazła w jego składzie, przeszło najśmielsze oczekiwania. O wszystkim poinformowała przez swoje media społecznościowe. Udzieliła również rady, którą należy się kierować, robiąc zakupy.
Od kiedy pamiętam uwielbiałam domowy syrop z cebuli. Zrobione przez mamę lekarstwo pomagało pozbyć się uciążliwego kaszlu, który łatwo złapać w czasie jesieni. Ostatnio dowiedziałam się, że równie cenną miksturę można uzyskać z innego uwielbianego warzywa. Jego wykonanie jest jeszcze tańsze, a smak przypasuje każdemu.
Kawę można podać na wiele sposobów. Jeden z dietetyków zaproponował całkiem zdrową odsłonę z dodatkiem soku z buraka. Nietypowy dodatek smakowy dostarczy nam cennych składników odżywczych i wspaniale wzbogaci małą czarną. Musicie spróbować.
Dietetyk wyjaśnił, dlaczego buraki uważane są za najzdrowsze warzywa. Już jeden burak zjedzony dziennie przyniesie duże korzyści naszemu organizmowi. Buraki są również bardzo smaczne i przygotujemy z nich wiele pysznych dań.
Sok buraka obfituje w wiele składników wykazujących dobroczynny wpływ na nasz organizm. Już szklanka napoju, spożywana codziennie przyniesie niespodziewane korzyści. Warto zaopatrzyć się w świeże warzywo i spróbować.
Myślicie, że z buraków można zrobić tylko świąteczny barszcz czerwony, boćwinę i sałatkę? Nic bardziej mylnego! To charakterystyczne, barwiące na czerwono warzywo wyróżnia się znacznie większym potencjałem i można z niego przygotować praktycznie wszystko – od obiadowych dań, poprzez sałatki na przekąskach, napojach i słodkich deserach kończąc. Sprawdźcie nasze propozycje na absolutnie zaskakujące zastosowanie buraków w kuchni!
Buraki na co dzień są nieco niedocenianymi warzywami, a szkoda. Zawierają w sobie mnóstwo składników mineralnych i witamin, które warto wprowadzić do codziennej diety. Mamy niezawodny pomysł na odczarowanie buraka, mianowicie przyrządzenie z niego wzmacniającego koktajlu. Dodaj do niego jabłka i marchewki, aby uzyskać prawdziwie odżywczą i smakowitą miksturę.W codziennym życiu kojarzymy buraki przede wszystkim z barszczem lub dodatkiem do obiadu. Wykorzystywane są także w przemyśle cukrowym, oraz jako pasza dla zwierząt. A gdyby ktoś powiedział Wam, że buraki wykazują iście lecznicze właściwości? Niezwykły eliksir na bazie tego warzywa potrafi zdziałać cuda.
Sok z buraka słynie z cennych właściwości, lecz nie każdemu jego smak przypadnie do gustu. Wzbogacając go o dodatek pomarańczy, uzyskacie wciąż prostą, a bogatą w liczne witaminy i minerały mieszankę o orzeźwiającym charakterze i przyjemnej słodyczy. Musicie spróbować.Przygotowanie smacznego soku z buraka nie będzie wymagało użycia wyciskarki. Zblendowane składniki po odcedzeniu będą stanowiły świetny napój bogaty m.in. w witaminy A, C, D i E oraz witaminy z grupy. Towarzyszyć im będą m.in. żelazo, kwas foliowy, potas, cynk czy magnez. W jednej szklance dostarczy my sobie zatem pokaźny zestaw wspierających odporność, wzrok czy układ krwionośny elementów.
Kiszone buraki są pyszne. Warto połączyć je z korzennymi przyprawami, by uzyskać świetną przekąskę lub dodatek do obiadu. Będzie bogata w jeszcze więcej cennych składników odżywczych. Spróbujecie?Goździki i anyż są pełnymi charakteru przyprawami, które świetnie wzbogacą słodko-kwaśny kiszony rarytas z buraka. Te pierwsze łagodzą bóle i zawierają duże ilości potasu, wapnia czy magnezu.Anyż wykazuje działanie odkażające i wykrztuśne, często stanowiąc remedium na przeziębienia czy dolegliwości układu pokarmowego. Wraz z bogatymi w witaminy i minerały burakami kiszonymi będą stanowiły świetne wsparcie dla organizmu w sezonie jesienno-zimowym.
Kiszone buraki mają wielu zwolenników. Podobnie jak inne kiszonki są niezwykle zdrowe, a ich przygotowanie nie sprawi wam problemów. Warto spróbować, bo korzyści są ogromne. Zdradzamy, co zyskacie, sięgając po nie regularnie. Buraki są niezwykle cenne w diecie. Spożywanie bogatego w żelazo i witaminy z grupy B warzywa jest zalecane nie tylko osobom zmagającym się z anemią. Udowodniono, że kiszona wersja produktu może przyczynić się do zmniejszenia poziomu cholesterolu i tym samym obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Zawarta w warzywie betanina wykazuje właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Wraz z witaminą C — która w burakach też występuje w znacznej ilości — będzie stanowiła świetny koktajl wzmacniający odporność. Kiszonych buraków warto skosztować choćby dla poprawy zdrowia
Czy wiecie, że możliwe jest przygotowanie buraczanego chłodniku bez gotowania? Danie wymaga zaledwie 15 minut spędzonych, a smakuje lepiej niż w niejednej restauracji. Będzie w sam raz na upalny letni dzień, a koszty nie zrujnują portfela. Spróbujecie? Ekspresowy chłodnik bez gotowania zrobimy, korzystając z pełnego cennych składników odżywczych i niesamowicie aromatycznego buraczanego zakwasu. Połączymy go z nabiałem, ogórkami i rzodkiewką, by wyszedł treściwy oraz chrupiący. Całość wzbogacimy o wyraziste przyprawy i zioła. Będzie pysznie.
Chłodnik z ogórka i botwinki jest prostym w przygotowaniu i niezwykle orzeźwiającym daniem. Sprawdzi się idealnie, gdy pogoda nie zachęca do spędzania czasu w kuchni. Nie wymaga gotowania, a jeżeli odpowiednio wcześnie umieścimy składniki w lodówce, chłodny posiłek powstanie niemalże ekspresowo. Koniecznie spróbujcie.Chłodniki to pyszne zimne zupy przygotowywane na bazie sezonowych warzyw i nabiału, które doskonale sprawdzają się jako obiad w upalny dzień. W większości przypadków ich przyrządzenie jest szybkie, a tym razem nawet nie wymaga włączania kuchenki. Skusicie się?
Mamy niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Wychodzą różowe, a ten szokujący efekt uzyskaliśmy dzięki dodatkowi jednego produktu — ugotowanego buraka. Zetrzyj go na tarce i dorzuć do wytłuczonych ziemniaków, a zobaczysz wielką odmianę. Te kluski będą jeść nawet z ciekawości.Kluski śląskie są niezwykle smaczne i eleganckie. Często serwuje się je na rodzinnych uroczystościach. Doskonale pasują do mięs duszonych z sosem, ale nie tylko. Są proste do zrobienia, choć wymagają wcześniejszego ugotowania i wytłuczenia ziemniaków. Jeśli jednak chcesz odmienić ich wygląd, możesz dodać do nich trochę startego buraka. Zmieni on nieco smak klusek, ale przede wszystkim ich wygląd. Nie będą już szaro-żółte, ale energetyczne, różowe.
Robiąc sok z buraka, lepiej dodaj do niego jeden konkretny owoc. Jest nim pomarańcza, która da napojowi ogromne korzyści. Nie tylko doda mu smaku, ale też podniesie jego wartość odżywczą. Pamiętajcie, że sok z buraka warto pić przez cały rok, bo kryje się w nim wiele cennych składników. Sok z buraka to samo zdrowie. Stanowi doskonałe źródło polifenoli, które chronią nas przed nowotworami, miażdżycą i spowalniają starzenie się komórek. Dostarcza też żelaza, które wzmacnia krew i cały organizm. Gdy jednak wzbogacimy sok z buraka sokiem z pomarańczy, zawarte w napoju żelazo będzie łatwiej przyswajalne. To dlatego, że pomarańcza jest bogata w witaminę C, która poprawia wchłanianie żelaza. Podobną funkcję spełni też natka pietruszki. Natomiast dodany do soku imbir będzie miał działanie antyseptyczne i przeciwwirusowe. Pijcie więc sok z buraka regularnie.
Ciasto na pierogi powinno być delikatne, elastyczne i dobrze przyprawione. Takie właśnie uzyskamy, gdy do tradycyjnej masy nieco buraków. Intensywna barwa, delikatnie słodki smak i łatwość pracy z przygotowaną masą sprawią, że pierogi, które z nich przyrządzimy, zachwycą nawet największych sceptyków. Ciasto na pierogi z dodatkiem buraka wygląda świetnie, lecz pełnię jego zalet wydobędziemy, odpowiednio dobierając farsz. Lekko słodka i elastyczna masa dobrze skomponuje się z serami np. z fetą. Równie smaczne będą duszone pieczarki. Pomijając zioła, możecie też przygotować idealne na deser pierogi ze słodkim serem. Skusicie się?
Poznajcie przepis na jajka marynowane w burakach. Są zachwycające w każdym kęsie, pięknie też prezentują się na talerzu. W święta z pewnością nikt im się nie oprze, bo trudno o bardziej niezwykłą potrawę. I co ważne, przygotowanie tych jajek jest bardzo proste.Trudno wyobrazić sobie stół wielkanocny bez potraw z jaj. Zwykle pojawiają się na nim jajka z majonezem, przeróżnymi pastami i faszerowane. Jajka są też dodawane do żurku czy sałatki jarzynowej. Jeśli jednak szukacie niepowtarzalnej receptury na potrawę z jajek, bardzo dobrze trafiliście. Jesteśmy przekonani, że w mało którym domu znane są jajka marynowane w burakach. A przyznacie sami, że wyglądają bardzo zachęcająco, a jeszcze lepiej smakują.
Napoje są ważnym elementem naszego jadłospisu. Ich głównym zadaniem jest nawodnienie organizmu. Bardzo często jednak są też źródłem niekoniecznie zdrowych substancji, które mogą mieć niekorzystny wpływ na nasz organizm. Sprawdźcie, czego lepiej się wystrzegać. Po napoje najczęściej sięgamy ze względu na ich smak. Tymczasem on nie zawsze idzie w parze z jakością. Jeśli mniej zdrowe płyny pijemy sporadycznie, możemy spać spokojnie. Warto być świadomym, których produktów lepiej nie nadużywać. Nasza lista pomoże wam w dokonaniu wyboru.
Buraki można przygotować na rozmaite sposoby. Jedną z najpopularniejszych propozycji podania jest sok. Każdy, kto chce dbać o swoje zdrowie, powinien wiedzieć o tym, że tego typu napój może być jeszcze bogatszy w cenne składniki odżywcze.
Barszcz ukraiński, czy pochodzi z Ukrainy?Nasz barszcz ukraiński to tak naprawdę pomieszanie dwóch odmian barszczu pochodzącego z Ukrainy. U nich barszcz z dodatkiem fasoli nosi nazwę „barszcz czernihowski”, a w tradycyjnym barszczu ukraińskim występuje także kapusta. Wypróbuj podany przepis na barszcz ukraiński, aby porównać, który z nich jest lepszy.Tego potrzebujesz, aby zrobić barszcz ukraińskiSkładniki:- 4 buraki- cebula- marchewka- pietruszka- pół selera- póltorej litra bulionu- 300 g kapusty włoskiej- puszka białej fasoli- 2 ząbki czosnku- opakowanie pomidorów z puszki- łyżka soku z cytryny- 6 ziemniaków- 4 ziela angielskie- 4 liście laurowe- sól- pieprz- tymianek- śmietana do zupyPrzygotowanie barszczu ukraińskiegoNa dnie 4 litrowego garnka, podsmażyć na maśle obraną i pokrojoną cebulkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę, dodać do cebuli i razem podsmażyć.Buraki obrać, pokorić w średnią kostkę dodać do warzyw w rondlu i wymieszać.Całość zalej bulionem, zamieszaj i zostaw do zagotowania.Doprawić przyprawami i wrzucić dwa całe ząbki czosnku.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka.Gotować wszystko przez około 25 minut, aż wszystko zmięknie.Pomidory pokroić na mniejsze części i dodać do zupy razem z fasolką z puszki.Na koniec dodać sok z cytryny, gotować jeszcze przez 20 minut.Opcjonalnie można dodać łyżkę śmietany do zupy, zamieszać.Podawać z posypanym po wierzchu świeżym koperkiem.Nie taki straszny barszcz ukraińskiJak właśnie zobaczyłeś przygotowanie barszczu ukraińskiego to nie jest taka trudna sprawa. Bogactwo warzyw w tej zupie powoduje, że staje się ona pełnowartościowym posiłkiem. Co jakiś czas można gotować barszcz ukraiński, zamiast tradycyjnego barszczu.Bulion wołowy do barszczu ukraińskiegoSkładniki:- 600 g wołowiny np., szponder- półtorej dużej marchewki- duża pietruszka- pół selera- pół pora- cebula- 5 liści laurowych- 5 ziarenek ziela angielskiego- sól- pieprzPrzygotowaniePrzygotować garnek o pojemności około 5 litrów.Mięso opłucz pod zimną wodą i włóż do garnka i wlej do niego 2 l wody. Zagotuj, a po powstaniu biało-szarej piany zbierz ją łyżką i zmniejsz gaz pod garnkiem na najmniejszy, przykryj i gotuj przez około 30 minut.Marchew, pietruszkę seler oraz por obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do gotującego się mięsa.Cebulę opalić palnikiem, lub od kuchenki gazowej, aż sczernieje wtedy ją również dodać do mięsa. Do garnka wrzucić ziele angielskie, liście laurowe oraz doprawić do samku solą i pieprzem.Gotować wszystko razem na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez około 2,5/3 godziny.Po upływie tego czasu, wyciągnąć z wywaru mięso oraz warzywa, a sam bulion przelać przez sito.undefined
Nie od dziś wiadomo, że ostrzeżenia wydawane przez GIS nie zapowiadają niczego dobrego. Niestety, w ostatnim czasie sanepid wydał dwa komunikaty, które mogą wywołać spore obawy. Wszystko dlatego, że w popularnych produktach spożywczych zostało wykryte szkło. Ze sprzedaży zostały wycofane buraczki i batoniki.Sanepid co jakiś czas zamieszcza na rządowej stronie ostrzeżenia dla konsumentów. Przeważnie dotyczą one zawartości szkodliwych związków lub salmonelli. Jednak w przypadku dwóch ostatnich komunikatów GIS jako powód wycofania ze sprzedaży wskazał zanieczyszczenie szkłem. Lepiej się upewnić, czy potencjalnie niebezpieczne produkty nie trafiły do naszych domów.
Pojawiło się nagłe ostrzeżenie sanepidu. Jego powodem jest wykrycie szkła w pasteryzowanych buraczkach. Przeczytajcie nasz materiał, a dowiecie się dokładnie, o jaki produkt chodzi. Jeśli go zakupiliście, pod żadnym pozorem go nie spożywajcie.Sanepid, czyli Państwowa Inspekcja Sanitarna jest organem powołanym, by chronić nasze zdrowie. Ma on za zadanie strzec nas przed działaniem szkodliwych czynników, które mogą wystąpić np. w żywności. Szybka reakcja tej komórki ma na celu ustrzec jak największą część społeczeństwa przed chorobami zakaźnymi i działaniem szkodliwym dla organizmu.
Puree z buraka to pomysł na świetny dodatek do dań obiadowych. Puree smakuje rewelacyjnie z paluchami drożdżowymi i świeżym pieczywem, jako gęsta i pożywna pasta do kanapek o rewelacyjnym smaku. Sprawdź, jak przygotować pyszne puree do obiadu i na kolację. Puree z buraków to pyszny i zdrowy dodatek do wielu dań. Buraki zawierają duże ilości żelaza i witamin, które wzmacniają cały organizm. Żelazo natomiast jest odpowiedzialne za produkcję i transport krwi, a także za dotlenienie wszystkich narządów, nie może go więc zabraknąć w naszej diecie. Jak zrobić najsmaczniejsze puree? Upieczone wcześniej buraki podsmaż na oliwie z czosnkiem i jabłkiem. Składniki te rewelacyjnie łączą się z pieczonymi warzywami, wzmacniając ich smak. Buraki dobrze smakują również z chrzanem tartym, dlatego też nie może zabraknąć go w naszym puree.Na puree z buraka podaj pieczone mięso, a przygotujesz danie jak z najlepszej restauracji. Buraki świetnie łączą się z mięsem czerwonym i drobiem, w tym kaczką i gęsiną. Puree doskonale sprawdzi się jako dodatek do paluchów drożdżowych z kminkiem i jako zdrowa i smaczna pasta kanapkowa.Przygotuj równie smaczne puree z brokuła, idealne do obiadu i jako dodatek do kanapek.
Dokucza ci kaszel, przeziębienie? Zamiast łykać gotowe leki z apteki, najpierw wypróbuj domowe specyfiki. Może być herbata z miodem, herbatka z lipy czy sok malinowy. Możesz też własnoręcznie przygotować lekarstwo z buraka. Wiesz jak zrobić syrop z buraka? To żadna sztuka. Burak czerwony jest warzywem nie tylko smacznym, ale też bardzo wartościowym. Do tego zwykle masz go w kuchennych zapasach. Zwłaszcza teraz, w okresie świątecznym. Jeśli więc czujesz osłabienie czy bierze cię przeziębienie, nie zwlekaj, tylko przygotuj syrop z buraka.
Zakwas z buraków na barszcz jest zawsze produkowany w ogromnych ilościach przez Polaków w całym kraju. Niekiedy na jego powierzchni może pojawić się biały nalot, więc często pojawia się pytanie - czy taki zakwas należy wylać? Niestety, nalot jest oznaką rozwoju pleśni, która dyskwalifikuje zakwas, jako podstawę pysznej zupy. Zakwas z buraków jest banalnie prosty w przygotowaniu i cały proces jego wytworzenia opiera się głównie na czasie. Należy bowiem odczekać kilka dni, aż bakterie kwasu mlekowego zakończą fermentację i będzie można się cieszyć pysznym i zdrowym zakwasem. Przez większy etap fermentacji na powierzchni płynu zazwyczaj pływa piana, która jest efektem wydzielania dwutlenku węgla przez mikroorganizmy. Jeśli piana zamieni się w bardziej wyrazisty kożuch, nie ma co zwlekać, lecz szybko zutylizować całą zawartość słoika.