Kucharki nie chcą dzielić się tym trikiem na rosół. Wychodzi bajeczny
Rosół to dla wielu Polaków ulubiona zupa. Co zrobić, by wyszedł klarowny i esencjonalny? Zdradzamy trik na rosół, który go właśnie takim uczyni. Znają go najlepsze kucharki i z powodzeniem stosują.
Rosół, czyli zupa na medal
Rosół najlepiej smakuje, gdy za oknem zimno, szaro i buro . Rozgrzewa i dostarcza mnóstwa smaku . Jadamy jest na co dzień, ale zwykle na stół trafia w niedzielę. Z nim obiad smakuje, że place lizać. Smak rosołu niektórym śni się po nocach.
Smaczne mięso, doskonałe warzywa i długie gotowanie, sprawiają, że ta zupa jest wyjątkowa. Zwykle rosół gotujemy na mięsie drobiowym i wołowym . Mięso powinno trafić do zimnej wody. Po zagotowaniu dodajemy marchew, opalaną cebulę i natkę pietruszki.
Trik na rosół pełen smaku
Zależy nam, by rosół miał ten wyjątkowy smak, ale też, by wyszedł klarowny. Nie jest to proste, bo zupa czasem jest mętna . Jednak doświadczone kucharki mają pewien trik na rosół. Radzą, by podczas gotowania rosołu dolać szklankę zimnej wody . Można też dorzuć kilka kostek lodu.
Te zabiegi to tzw. hartowanie rosołu. Dzięki nim obniżamy temperaturę bulionu i sprawiamy, że nie jest mętny. Ten trik na rosół powoduje, że pozbywamy się osadów i zupa lepiej się gotuje . Rosół zyskuje pyszny smak, który każdy doceni.
Sól zostaw na koniec
Warto pamiętać o kilku zasadach podczas gotowania rosołu . Jedną z nich jest dodanie soli pod sam koniec gotowania . To sprawi, że zupa smak mięsa i warzyw zostanie odpowiednio wydobyty. Warto też pamiętać o dodaniu takich przypraw jak liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
Dzięki nim podkreślimy wyjątkowy smak rosołu. Będzie jak znalazł na niedzielny obiad i później na pomidorową. Dzięki wcześniejszemu hartowaniu rosołu zupa wyjdzie klarowana i esencjonalna, czyli taka, na jakiej nam zależy . Pisaliśmy o tym, jak zrobić smarowidło lepsze od smalcu. Polecaliśmy niezwykły sposób przygotowania pieczarek na obiad.
Źródło: kobieta.wp.pl