Smarowidło lepsze niż zwykły smalec. Pachnie rewelacyjnie, a jeszcze lepiej smakuje. Zrobisz 1 słoik i zjesz w 1 dzień
Nie ma to jak dobre smarowidło do chleba. Smalec, oczywiście, takim jest – ale nie ma takiego dania, którego nie dałoby się udoskonalić. Tak więc dziś wzbogacamy pastę do chleba na bazie smalcu, by zmienić ją w bogaty w smaku dodatek.
Smarowidło do chleba
Pajda chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym to jedna z najbardziej tradycyjnych wiejskich przekąsek. Może i jest to grzeszna przyjemność – ale wciąż jest to przyjemność. Dlatego warto od czasu do czasu sięgnąć po podobny przysmak.
Ale jeśli się już decydujemy – pamiętajmy, by przygotowywać podobne smakołyki w domu. Oczywiście nie zarzucamy wszystkim producentom dodawania do produktów stabilizatorów, konserwantów i sztucznych barwników. A jednak – po co ryzykować?
Z najzwyklejszych pieczarek robię obiad cud. Smakują lepiej niż każde mięso, nie do wiaryDomowa pasta na bazie smalcu
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Spróbujemy! Autor dodaje do swojej wersji smalcu dodatkowo łyżeczkę zmielonych leśnych grzybów. Warto pokusić się o taki dodatek, jeśli mamy go pod ręką.
Składniki
- ½ kg słoniny
- 4-5 główek cebuli
- 200 g pieczarek
- 1 jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
Wytapiamy smalec do chleba
Słoninę kroimy w niewielką kostkę, o boku ok. 1 cm. Umieszczamy na zimnej patelni o grubym dnie i ustawiamy palnik na średnią moc. Przyprawiamy zmielonym kuminem i czekamy, aż słonina wytopi się i zmieni w skwarki.
W międzyczasie ścieramy jabłko na tarce o grubych okach. Cebulę kroimy w niewielką kostkę, a pieczarki – w półplasterki. Na patelnię dodajemy najpierw cebulę. Kiedy zacznie się szklić, przeciskamy czosnek. Następnie dodajemy pieczarki, a po podduszeniu – także jabłko.
Smarowidło przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż wszystkie smaki połączą się, pieczarki będą miękkie, a skwarki – rumiane. Przekładamy do wyparzonego słoika. Czekamy do ostygnięcia i odstawiamy do lodówki.
Wypróbuj też przepisy na zupę brokułową i pierogi z kaszą gryczaną.