Smakosze.pl Przepisy Kucharz pokazał jak karkówkę z grilla robią mistrzowie. Nie uwierzysz co dodał do marynaty
Canva/morisfoto, YouTube/@KucharzMaciej

Kucharz pokazał jak karkówkę z grilla robią mistrzowie. Nie uwierzysz co dodał do marynaty

14 lipca 2023

Lato to idealny czas na grillowanie. Właśnie też z tego powodu wiele osób czeka na tę porę roku. Polecamy przysmak z grilla dla smakoszy. Karkówka w pomarańczach od kucharza Macieja to prawdziwy rarytas. Marynata w tym daniu was zachwyci.

Grillowanie czas zacząć, czyli polecamy karkówkę

Jak lato to grill, a jak grill to karkówka. To mięso jest bardzo często wybierane właśnie do grillowania. Karkówka dostarcza nam wielu witamin z grupy B, a także witamin A, E, K oraz D. Poza tym karkówka jest doskonałym źródłem wapnia, żelaza, magnezu i fosforu.

Jak przyrządzić to mięso, by było miękkie i soczyste? Kucharz Maciej ma na karkówkę niezawodny sposób. Robi ją w pomarańczach. Jego marynata to kulinarny majstersztyk. Polecamy przepis na karkówkę od charyzmatycznego kucharza.

Moja kochana babcia zdradziła mi sekret idealnego biszkoptu. Zawsze dodawała 1 składnik

Jak przygotować karkówkę z grilla w pomarańczach?

Składniki:

  • pomarańcze
  • musztarda z gorczycą
  • łyżeczka miodu
  • łyżka oleju
  • papryczka chili
  • cytryna

Do miski dajemy musztardę, miód, olej. Kroimy papryczkę i dodajemy do pozostałych składników. Pomarańcze kroimy na grubsze plastry, wrzucamy do miski. Dodajemy sok z cytryny.

Karkówkę kroimy na centymetrowe plastry, wkładamy do miski i mieszamy dokładnie ze wszystkimi składnikami. Mięso pozostawiamy w marynacie na kilka godzin. Po upływie tego czasu kładziemy karkówkę na gorącego grilla. Ogień nie powinien być zbyt mocny.

Ananas po karkówce, czyli deser od kucharza Macieja

Kucharz Maciej grilluje też plaster ananasa. Ma być on deserem po karkówce. Karkówka powinna grillować się kilka minut . Nie jest konieczne podawanie jej z sałatkami. To mięso będzie najlepiej smakować z upieczonymi ziemniakami.

Można karkówkę jeść też z grillowanym ananasem- tak jak robi to kucharz Maciej. Mięso przygotowane w ten sposób jest niezwykle soczyste, miękkie i pyszne . Ma smak słodko-kwaśny i jest bardzo delikatne. Pisaliśmy o tym, czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla. Podawaliśmy też przepis na marynatę do karkówki z grilla.

karkówka
Canva/mtoome

Źródło: YouTube/@KucharzMaciej

Od lat tylko tak gotuję kalafiora. Cała rodzina jest mi wdzięczna. Ty też podziękujesz za ten patent
Zapomnij o bułce do mielonych. 100 razy lepsze kotlety zrobisz z innym dodatkiem
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy