Kucharz pokazał jak karkówkę z grilla robią mistrzowie. Nie uwierzysz co dodał do marynaty
Lato to idealny czas na grillowanie. Właśnie też z tego powodu wiele osób czeka na tę porę roku. Polecamy przysmak z grilla dla smakoszy. Karkówka w pomarańczach od kucharza Macieja to prawdziwy rarytas. Marynata w tym daniu was zachwyci.
Grillowanie czas zacząć, czyli polecamy karkówkę
Jak lato to grill, a jak grill to karkówka. To mięso jest bardzo często wybierane właśnie do grillowania. Karkówka dostarcza nam wielu witamin z grupy B, a także witamin A, E, K oraz D. Poza tym karkówka jest doskonałym źródłem wapnia, żelaza, magnezu i fosforu.
Jak przyrządzić to mięso, by było miękkie i soczyste? Kucharz Maciej ma na karkówkę niezawodny sposób. Robi ją w pomarańczach. Jego marynata to kulinarny majstersztyk. Polecamy przepis na karkówkę od charyzmatycznego kucharza.
Jak przygotować karkówkę z grilla w pomarańczach?
Składniki:
- pomarańcze
- musztarda z gorczycą
- łyżeczka miodu
- łyżka oleju
- papryczka chili
- cytryna
Do miski dajemy musztardę, miód, olej. Kroimy papryczkę i dodajemy do pozostałych składników. Pomarańcze kroimy na grubsze plastry, wrzucamy do miski. Dodajemy sok z cytryny.
Karkówkę kroimy na centymetrowe plastry, wkładamy do miski i mieszamy dokładnie ze wszystkimi składnikami. Mięso pozostawiamy w marynacie na kilka godzin. Po upływie tego czasu kładziemy karkówkę na gorącego grilla. Ogień nie powinien być zbyt mocny.
Ananas po karkówce, czyli deser od kucharza Macieja
Kucharz Maciej grilluje też plaster ananasa. Ma być on deserem po karkówce. Karkówka powinna grillować się kilka minut . Nie jest konieczne podawanie jej z sałatkami. To mięso będzie najlepiej smakować z upieczonymi ziemniakami.
Można karkówkę jeść też z grillowanym ananasem- tak jak robi to kucharz Maciej. Mięso przygotowane w ten sposób jest niezwykle soczyste, miękkie i pyszne . Ma smak słodko-kwaśny i jest bardzo delikatne. Pisaliśmy o tym, czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla. Podawaliśmy też przepis na marynatę do karkówki z grilla.
Źródło: YouTube/@KucharzMaciej