Dzięki tej marynacie karkówka będzie miękka i soczysta. Jeden składnik jest kluczowy
Lada dzień w powietrzu zacznie unosić się aromat grillowanych potraw. W czasie majówki ta forma przyrządzania jedzenia bije rekordy popularności. Sprawimy, że Twoja karkówka zdeklasuje wszystkie pozostałe w promieniu wielu kilometrów. Jej sekret tkwi w marynacie z dodatkiem wyrazistej musztardy.
Majówka bez karkówki z grilla nie ma racji bytu
Podczas majówki na ruszcie lądują rozmaite potrawy. Wśród miłośników mięs prym niezmiennie wiedzie jednak soczysta karkówka. Wypróbuj przepis kanału Mistrz Fartucha na YouTube, z którego pochodzą powyższe zdjęcia. Prosta, ale niezwykle aromatyczna marynata sprawi, że grillowana wieprzowina będzie tak pyszna, jak nigdy wcześniej.
Karkówka, podobnie jak inne marynowane mięsa, wymaga odpowiedniego czasu chłodzenia w lodówce. Jej przyrządzenie z okazji majówki zaplanuj więc z odpowiednim wyprzedzeniem. W marynacie powinna chłodzić się przez ok. 3 godziny. Po upływie tego czasu gotowa jest do położenia na grilla.
Leśnicy alarmują, nigdy nie zbieraj takich grzybów. Są łudząco podobne do jadalnychPrzepis na aromatyczną karkówkę z okazji majówki
Składniki:
- 500 g karkówki wieprzowej
- 6 łyżek oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy stołowej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- sól i pieprz do smaku
Hit na majówkę czyli grillowana karkówka krok po kroku
Karkówkę wieprzową pokrój w grube plastry. Każdy z nich powinien mieć ok. 1 cm grubości. Mięso odstaw na chwilę na bok.
W osobnej miseczce przygotuj marynatę do majówkowej karkówki. W tym celu wlej do naczynia 6 łyżek oleju. Następnie dodaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, miód, ketchup, musztardę, zioła i przyprawy. Wszystko razem starannie wymieszaj.
Pokrojony w plastry przysmak na majówkę przełóż do dużej miski. Mięso zalej przygotowaną marynatą. Wymieszaj składniki tak, aby każdy plaster równomiernie był oblepiony sosem. Następnie miskę przykryj folią i odstaw do chłodzenia na ok. 3 godziny.
Zamarynowaną karkówkę wyjmij z lodówki. Plastry kładź na kratce nad żarem. Mięso grilluj, co jakiś czas przekręcając na drugą stronę, aż będzie upieczone w środku. Gotową karkówkę podawaj z ulubionymi dodatkami. Do mięsa z grilla wyśmienicie pasują domowe ogórki małosolne. Pomysłowa i świeża sałatka z zaskakujących składników zachwyci każdego smakosza.
Źródło: YouTube Mistrz Fartucha