Kugel – babka ziemniaczana wg Magdy Gessler
Kugel ziemniaczany według przepisu Magdy Gessler to danie, które posmakuje wszystkim fanom kuchni żydowskiej. Magda Gessler tę wersję babki ziemniaczanej zaprezentowała w jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji". Warto odtworzyć go we własnej kuchni, gdyż danie zachwyca prostotą i oryginalnym smakiem.
Ze zwykłych ziemniaków można wyczarować dania, które nie tylko będą efektownie wyglądały, ale i zaskoczą cię niespotykanym smakiem. Wystarczy tylko odpowiednio skomponować je z bardziej wyszukanymi produktami.
Jeśli jesteś fanem nietypowych zapiekanek ziemniaczanych , ten przepis powinien przypaść ci do gustu. Do przygotowania kugla nie potrzebujesz wielu składników, danie to broni się prostotą i interesującą konsystencją.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czym charakteryzuje się kugel ziemniaczany?
W jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji” Magda Gessler przeobraziła „Bar u Marka” w Knyszynie w lokal o nazwie „Kugel”. Kugel jest potrawą żydowską, którą przygotowuje się z ziemniaków. Przypomina trochę babkę ziemniaczaną.
Kugel zrobisz z produktów, które praktycznie zawsze znajdziemy w kuchni. Jeśli więc szukasz pomysłu na "danie z niczego", ta babka ziemniaczana sprawdzi się znakomicie.
Jak przygotować kugel ziemniaczany?
Składniki:
-
10 ziemniaków (ok. 1 kg)
-
2 cebule
-
5 jaj
-
łyżka oleju
-
sól
-
pieprz
Zacznij od obrania ziemniaków i cebuli. Następnie zetrzyj je na małych oczkach tarki. Tak powstałą masę przełóż na sito i odstaw na ok. 10 minut, by warzywa odciekły.
Następni wybij jajka i rozdziel żółtka od białej. Te drugie ubij na sztywną pianę i delikatnie posól.
Do odsączonych ziemniaków dodaj żółtka, sól i pieprz. Wymieszaj je na jednolitą masę. Na koniec dodać ubite białka i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
Tak powstałą masę ziemniaczaną przełóż do formy wcześniej wysmarowanej olejem. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
Piecz przez godzinę w temperaturze 200°C. Następnie zdejmuj folię i pozostaw w piekarniku na kolejne 15 minut.
Canva (Fascinadora, Getty Images)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel.se.pl