Smakosze.pl Przepisy Kultowa sałatka koperkowa siostry Anastazji - wielka konkurencja dla słynnej jarzynowej
ARTUR BARBAROWSKI/East News; canva/Mizina, Getty Images

Kultowa sałatka koperkowa siostry Anastazji - wielka konkurencja dla słynnej jarzynowej

13 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Klasyczna sałatka jarzynowa gości na stołach Polaków przy każdej większej okazji - dlatego niektórzy mogą czuć nią znudzenie. Doskonałą alternatywą dla jarzynowej jest sałatka koperkowa siostry Anastazji. Łączy w sobie intensywny smak sałatki warzywnej oraz lekkość i świeżość koperku, co daje pyszny efekt.

Sałatka koperkowa siostry Anastazji jest banalnie prosta w wykonaniu, więc bez większego kłopotu zrobisz ją przed jakimkolwiek ważnym wydarzeniem. Większość składników, jak nie wszystkie, prawdopodobnie masz w kuchni, więc wycieczka do sklepu może okazać się wręcz niepotrzebna.

Sałatka może równie dobrze zastąpić obiad lub inny posiłek, ponieważ zawiera w sobie smażoną pierś z kurczaka. Jeśli nie chcesz jeść mięsa, zastąp kurczaka jajkiem na twardo, czy smażonym tofu w przyprawach.

Przepis na sałatkę koperkową siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 puszka groszku

  • 1 puszka ananasa

  • 1 puszka kukurydzy

  • 4 łyżki majonezu

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

  • 3 pęczki koperku

  • 1 duża czerwona cebula

  • 2 łyżki jogurtu

  • sól

  • pieprz

Zacznij od pokrojenia kurczaka na mniejsze kawałki, przy okazji oczyszczając go z żyłek i błon. Pokrojonego w kostkę kurczaka wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i podsmaż go na złoty kolor . Dopraw świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli, a następnie przełóż na talerz do wystudzenia.

Kukurydzę i groszek otwórz i odlej z nich zalewę. Przepłucz warzywa na sitku, aby zmyć z nich nadmiar soli. Przełóż je do miski. Koperek umyj pod bieżącą wodą, drobno posiekaj i wrzuć do warzyw.

Ananasa otwórz, odlej z puszki 2 łyżki zalewy do miseczki. Resztę wylej. Pokrój plasterki owocu w drobną kostkę i wrzuć do miski. Cebulę obierz, posiekaj w małą kosteczkę i wrzuć wraz z kurczakiem do reszty produktów. W miseczce z zalewą umieść majonez, jogurt, odrobinę pieprzu oraz soli, wymieszaj i zalej sosem sałatkę. Przemieszaj ją i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst wyjawia zastosowanie skorupek po jajkach - nigdy ich nie wyrzucaj.

Świeży pęczek koperku

Źródło zdjęcia: canva/Leeser

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojewyroby.wordpress.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy