Smakosze.pl Przepisy Kultowa surówka Colesław według Kuronia
canva/Olga Kriger

Kultowa surówka Colesław według Kuronia

1 lutego 2022

Znacie i lubicie surówkę colesław? Kapuściany klasyk w wersji Jakuba Kuronia zawiera pora, który nadaje mu nieco pikantności. Kucharz równoważy ją delikatną słodyczą pomarańczy. Spróbujcie tej interpretacji, a z pewnością ją pokochacie.

Popularna surówka colesław doczekała się już odsłony z czerwoną kapustą . Tym razem zdradzamy pyszny przepis Jakuba Kuronia — autora wielu smacznych interpretacji polskiej klasyki m.in. gołąbków . Kucharz dodaje do sosu nieco soku pomarańczowego, przez co specjał nabiera orzeźwiającej nuty. Z pewnością skradnie wasze serca.

Przepis na smaczny colesław wg Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 400 g białej kapusty

  • biała część średniego pora

  • 100 g marchewki

  • 1 mała zielona papryczka pepperoni

  • 70 g majonezu

  • 50 ml soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciśniętego

  • 30 ml octu jabłkowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kapustę i pora płuczemy, by usunąć zanieczyszczenia. Warzywa szatkujemy i przenosimy do dużej miski. Marchew obieramy, a następnie ścieramy ją na tarce o sporych oczkach.

Papryczkę pepperoni myjemy, usuwamy z niej pestki i siekamy. Majonez łączymy z sokiem pomarańczowym, octem jabłkowym i papryczką. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy go z warzywami. Sałatka jest gotowa do podania.

Wskazówki:

  • Colesław jest specjałem, który naprawdę łatwo zweganizować. Spróbujcie go przyrządzić z majonezem z aquafaby lub jogurtem sojowym. Będzie zaskoczeni, jak pysznie smakuje.

  • Jeśli chcecie urozmaicić kompozycję smakową, możecie pokusić się o doprawienie specjału papryką gochugaru. Charakterystyczna dla kuchni koreańskiej przyprawa sprawi, że colesław będzie jednocześnie nieco pikantny i słodki.

Sałatka colesław w misce
Klasyczny colesław skradł już niejedno serce

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy