Smakosze.pl Przepisy Kultowe rurki z bitą śmietaną zrobisz w parę chwil. Wielki przysmak za grosze
canva/-lvinst-

Kultowe rurki z bitą śmietaną zrobisz w parę chwil. Wielki przysmak za grosze

19 stycznia 2023

Rurki z bitą śmietaną są kultowym deserem, który niejednego smakosza przyprawi o szybsze bicie serca. Korzystając z gotowego ciasta francuskiego, wykonacie je bez trudu, a będą tańsze i bardziej kruche niż dostępne w cukierniach frykasy. Spróbujecie?

Mało kto odmówi sobie przyjemności sięgnięcia po znakomitą rurkę z bitą śmietaną. Lekka i wyjątkowo smaczna wersja z ciasta francuskiego nie zrujnuje waszego portfela, a jej przygotowanie będzie niesamowicie proste. Wystarczy zaopatrzyć się w specjalne foremki i kilka tanich produktów. Foremki można też przygotować z grubszej folii aluminiowej.

Przepis na pyszne rurki z bitą śmietaną

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

  • 1 duże jajo

  • 400 ml schłodzonej śmietanki 36%

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • olej rzepakowy

Jak zrobić smaczne rurki z bitą śmietaną? Wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie ocieplamy i wyjmujemy z opakowania. Rozwijamy i kroimy je na paski o szerokości 1,5-2 cm.

Foremki do pieczenia rurek (można je przygotować z folii aluminiowej) smarujemy niewielką ilością oleju rzepakowego. Każdą z nich owijamy kawałkiem ciasta i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przed włożeniem do piekarnika ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Rurki pieczemy 15-20 minut, aż będą złociste. Gotowy przysmak ostrożnie zdejmujemy z foremek i studzimy. Wypełniamy śmietanką ubitą na sztywno z cukrem wanilinowym. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kultowe słodkie rarytasy. Szczególnie polecamy prosty patent na pyszny blok czekoladowy . Być może skusi was też przyjemnie wilgotne ciasto z dodatkiem kakao, czyli zebra .

Rurki z bitą śmietaną są pyszne
canva/Mikhail Konkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy