Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o smażeniu. Nawet pączki mogą być fit, niczym nie odstają od tych zwykłych

Zapomnij o smażeniu. Nawet pączki mogą być fit, niczym nie odstają od tych zwykłych

Pączki bez smażenia
canva/czarny_bez

Pączki bez smażenia są o wiele lepsze niż tradycyjne. Lekkie i delikatne ciasto drożdżowe wypełnione owocowym nadzieniem spodoba się zwłaszcza osobom dbającym o linię. Wykonanie jest niezwykle proste. Musicie spróbować.

Pyszne i pozbawione zbędnego tłuszczu pączki bez smażenia będą idealne na Tłusty Czwartek. Słodycz będziemy piec, dzięki czemu nie tylko pięknie urośnie, ale też nabierze lekkości i będzie rozpływać się w ustach. Nikt się nie oprze.

Przepis na znakomite pączki bez smażenia

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży

  • 225 g mąki pszennej

  • 125 ml mleka lub napoju sojowego

  • 75 g masła lub margaryny

  • 50 g cukru

  • 3 żółtka

  • 1 jajo do smarowania

  • dżem lub konfitura np. taka

  • cukier puder lub domowy lukier

Jak przygotować pączki bez smażenia? Przyda się piekarnik

Do miski wlewamy mleko, po czym kruszymy drożdże. Dodajemy łyżeczkę cukru oraz 2-3 łyżki mąki pszennej. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na około 15 minut. Masło topimy i studzimy. Żółtka ubijamy z cukrem.

Pozostałą mąkę przesiewamy do czystego naczynia, wlewamy letnie masło, masę z żółtek i cukru oraz rozczyn drożdżowy. Mieszamy starannie, a następnie wyrabiamy około 5 minut. Ciasto na pączki bez smażenia odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce, uprzednio je przykrywając.

Z wyrośniętej drożdżowej masy formujemy małe placuszki. W każdym z nich zamykamy porcję dżemu owocowego, dokładnie zlepiając ciasto. Gotowy przysmak układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wierzch uzyskanych bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Paczki bez smażenia pieczemy przez 15 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Smacznego.

Wskazówka: pączki możemy również upiec bez dżemu i nadziać je już po upieczeniu przy pomocy rękawa cukierniczego lub szprycy. Ta metoda jest idealna zwłaszcza do pączków smażonych.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przysmaki na Tłusty Czwartek. Szczególnie polecamy smaczne faworki z ciasta francuskiego. Być może też skuszą was nieskomplikowane i niesamowicie smaczne pączki z ziemniakami.

Pączki bez smażenia są pyszne
canva/dade80

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: