Smakosze.pl Przepisy Kultowe śledzie po sułtańsku z dodatkiem rodzynek
canva/Lukawo

Kultowe śledzie po sułtańsku z dodatkiem rodzynek

14 grudnia 2021

Świąteczny śledzik najczęściej podawany jest z cebulką. A gdyby tak dorzucić do niego rodzynki i wymieszać całość z sosem pomidorowym? Śledzie po sułtańsku kuszą słodkim smakiem i przyjemnym umami. Musicie ich spróbować.

Pomysłów na śledzie zdradziliśmy wam już kilka. Proponowaliśmy smaczną sałatkę z burakiem i pyszną kompozycję z dodatkiem gruszki . Tym razem mamy dla was hit — kultową rybę w sosie z pomidorów z dodatkiem rodzynek. Zaskoczcie bliskich taką kombinacją, a zapomną o klasyce.

Przepis na doskonałe śledzie po sułtańsku

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowe

  • 80 g rodzynek

  • 3 łyżki octu 10%

  • 2 średnie cebule

  • 300 ml przecieru pomidorowego

  • 3 łyżki pikantnego ketchupu

  • 1 liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 8 łyżek oleju roślinnego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Śledzie moczymy, by pozbyć się z nich soli. Trzymajmy je misce z zimną wodą co najmniej przez 30 minut, a nawet kilka godzin . W międzyczasie 2 - 3 razy zmieniamy wodę. Mięso ryby osuszamy.

Śledzie kroimy w kawałki o grubości 2 cm. Wkładamy je do czystej miski i zalewamy octem. Odstawiamy na pół godziny. Co jakiś czas mieszamy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i również odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odcedzamy je na sitku.

Cebule obieramy i kroić w piórka lub półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulkę. W międzyczasie dodajemy do niej liść laurowy i ziele angielskie. Zeszkloną cebulę doprawiamy pieprzem oraz odrobiną soli.

Dodajemy przecier pomidorowy oraz ketchup i gotujemy danie przez 2 minuty , po czym wrzucamy rodzynki. Podgrzewamy jeszcze przez minutę, by usunąć nadmiar wody. Zawartość patelni studzimy.

Śledzie układamy w słoiku lub salaterce, przekładając je chłodnym sosem. Wstawiamy do lodówki, by smaki się połączyły. Podajemy z chlebem. Możemy je przechowywać do tygodnia.

Rodzynki
Słodki smak rodzynek pasuje też do wytrawnych dań

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy