Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak poprawnie namoczyć śledzie? Poradnik krok po kroku

Jak poprawnie namoczyć śledzie? Poradnik krok po kroku

Śledzie wymoczcie przed przyrządzeniem
canva/RobertHoetink

Śledzie, które kupiliście, są słone i pełne ości? Dobrze je wymoczcie, a pozbędziecie się obu problemów. Wystarczy woda i sok z cytryny, a mięso stanie się delikatne. Utraci też charakterystyczny rybi zapach. Dowiedzcie się jak prawidłowo użyć tych składników, by osiągnąć pożądany efekt.

Potrawy ze śledzi bywają naprawdę smaczne. Wystarczy wspomnieć śledzia w curry czy poznańską sałatkę z jajkami. Najlepszą ryba o ich przyrządzenia jest śledź prosto z beczki. Zanim jednak zabierzemy się za marynowanie, trzeba go dobrze wymoczyć. Podpowiadamy jak zrobić to poprawnie.

Moczenie śledzi w wodzie uwalnia sól

Pierwszym etapem jest opłukanie ryby i zanurzenie jej w wodzie. Moczenie powinno trwać kilka godzin. W tym czasie konieczna będzie kilkukrotna zmiana płynu. Śledzie będą bowiem powoli oddawały do niego sól.

Z czasem do słodkiej wody „przejdzie” na tyle dużo soli, że proces dalszego uwalniania jej zatrzyma się. Najlepiej więc wymieniać wodę co 1-2 godziny tak, by jak najsprawniej pozbyć się nadmiaru naturalnego konserwantu.

Sok z cytryny pozwoli pozbyć się ości

Pozbawione nadmiaru soli mięso ryby czasami będzie już zdatne do wykorzystania. Bywa jednak, że zawiera ono malutkie ości, których zjedzenie mogłoby się źle skończyć. W takim przypadku nacieramy je sokiem z cytryny.

Natarte cytrynowym sokiem śledzie powinniśmy odstawić do lodówki na minimum 10 godzin. W tym czasie elementy rybiego szkieletu zmiękną. Zniknie też ewentualny nieprzyjemny posmak ryby.

Po więcej porad dotyczących przyrządzania ryb zajrzyjcie na naszą stronę. Zdradzamy tam np. dlaczego warto wymoczyć karpia w mleku oraz podpowiadamy, jakie gatunki ryb będą dobre do przyrządzenia ryby po grecku.

Śledzie w misce
Śledzie przed przyrządzeniem należy wymoczyć

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ania-gotuje, ewa-wachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram