Śledzie w śmietanie z dodatkiem gruszek zamiast klasycznych jabłek
Śledź jest doskonały na przekąskę. W oleju, w śmietanie, każdy. Śledzie w śmietanie zwykle łączy się z cebulą i jabłkiem. My mamy dla was jednak smaczniejszą propozycję. Przygotujcie śledzie w śmietanie z dodatkiem gruszek. Smakują o wiele ciekawiej niż z dodatkiem klasycznych jabłek.
Na przekąski zwykle przeznaczamy matiasy, czyli solone filety śledziowe. Są dość uniwersalne w zastosowaniu, jednak ich słony smak jest zawsze mniej lub bardziej wyczuwalny. Oczywiście zależy to od tego, jak długo je moczyliśmy i z jakim dodatkami je zestawimy.
Słony smak warto przełamać czymś słodkawym. Te smaki wzajemnie się wydobywają i podkreślają. Dlatego idealnym dodatkiem do śledzi są gotowane buraki, jabłko czy właśnie gruszka. Zresztą sami spróbujcie.
Śledzie w śmietanie z dodatkiem gruszek zamiast klasycznych jabłek
Składniki:
6 solonych filetów śledziowych
1 cebula cukrowa
2 gruszki
sok z cytryny
150 ml gęstej śmietany
1 łyżka majonezu
biały pieprz
Przygotowanie śledzi w śmietanie
Śledzie opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 2-3 godziny. W tym czasie możesz raz zmienić wodę, wtedy śledzie szybciej się odsolą.
Wymoczone śledzie osącz z wody, osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój na nieduże kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, dodaj do śledzi.
Gruszki obierz, pokrój w kostkę lub w plasterki, skrop sokiem z cytryny. Również dodaj do śledzi.
Śledzie wymieszaj ze śmietaną i majonezem, dopraw do smaku sokiem z cytryny i białym pieprzem. Wstaw na kilka godzin do lodówki, by smaki dobrze się przegryzły.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na smacznego śledzia. Zobacz, jak przygotować sałatkę śledziową z burakami. Poznaj też przepis Magdy Gessler na wyjątkowe śledzie w oleju.
Źródło zdjęcia: canva/Food Photos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe budyniowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia Izera - prosto i pysznie
Kawa z dodatkiem imbiru i cynamonu - pobudzenie i wzmocnienie odporności
Źródło: gotujmy