Smakosze.pl Przepisy Kultowy coleslaw z kalafiora. Nietypowa, zachwycająca wersja uwielbianej surówki
canva/TheMalni

Kultowy coleslaw z kalafiora. Nietypowa, zachwycająca wersja uwielbianej surówki

28 maja 2022

Kalafior jest zdrowym warzywem o przyjemnym delikatnym smaku. Doskonale sprawdzi się jako składnik popularnej surówki colesław. Dodajcie go zamiast kapusty i cieszcie się nietypowym smakiem dobrze znanego specjału. Bez obaw — warzywo można jeść na surowo. W tej wersji jest naprawdę pyszne.

Kalafior często trafia do zupy . Chętnie podajemy go także do kotletów schabowych czy mielonych , w postaci ugotowanych i polanych podsmażoną na maśle bułką tartą różyczek. Warzywo jest jednak równie smaczne na surowo. W proponowanej przez nas surówce z pewnością wam się spodoba. Spróbujecie?

Przepis na smakowitą surówkę colesław z kalafiora

Składniki:

  • 300 g kalafiora

  • 1 średnia marchewka

  • 1 mała cebula

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka miodu

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kalafiora myjemy, usuwamy jego liście i rozdzielamy go na różyczki. Każdą z nich osuszamy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Marchewkę szorujemy, obieramy i również rozdrabniamy z pomocą kuchennej tarki.

Dodajemy ją do kalafiora. Warzywa posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na pół godziny. Nie jest to konieczne, ale przyjemnie zmiękczy warzywa. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Wrzucamy ją do miski z warzywami.

Mieszamy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Surówkę skrapiamy z sokiem z cytryny. Całość łączymy z ulubionym miodem i majonezem. Podajemy do obiadu. Smacznego.

Wskazówki:

  • Zamiast miodu możemy użyć dowolnego płynnego słodzika np. syropu klonowego czy z agawy. Jeśli wybierzecie roślinny, majonez surówka będzie wegańska.

  • Zachowajcie liście kalafiora i skórkę z marchewki. Będą idealne jako dodatek do bulionu czy imprezowa przekąska .

Starty na tarce kalafior jest idealny do surówki
Starty na tarce kalafior jest idealny do surówki

Źródło zdjęcia: canva/nata_vkusidey Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy