Smakosze.pl Przepisy Kultowy gulasz z żołądków drobiowych krok po kroku
canva/arfo, Getty Images

Kultowy gulasz z żołądków drobiowych krok po kroku

3 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gulasz z żołądków jest rarytasem, który był popularny dawniej, a dzisiaj wiele osób o nim zapomniało. Jeśli tęsknisz do jego smaku, mamy doskonały przepis. Aby cieszyć się nim, wystarczy zastosować się do porad poniżej.

Gulasz z żołądków drobiowych może wywoływać skrajne emocje. Większość z pewnością zareaguje na podanie takiego dania skrzywieniem i niechęcią - inni z kolei podekscytują się i nie będą mogli doczekać się degustacji.

Jeśli należysz do drugiej grupy, z pewnością zachwyci cię poniższa receptura. Jest prosta i stosunkowo szybka, a finałowy efekt syci na długie godziny, a także doskonale smakuje oraz pachnie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na gulasz z żołądków drobiowych

Potrzebujesz więcej przepisów na pyszne potrawy? Sprawdź ten tekst , w którym zdradzamy, jak przygotować idealne ruskie pierogi. Tutaj wyjaśniamy, jak gotować ziemniaki.

Składniki:

  • 500 g żołądków drobiowych

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 liście laurowe

  • 7 ziel angielskich

  • 3 łyżki śmietany

  • łyżka mąki

  • słodka papryka w proszku

  • majeranek

  • dwie łyżki masła

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia żołądków i ich dokładnego oczyszczenia. Przełóż je do garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a następnie gotuj pod przykrywką przez około 30 minut, aż będą miękkie.

Cebulę posiekaj i podsmaż wraz z siekanym czosnkiem na maśle. Żołądki pokrój w paski i dodaj do cebuli z czosnkiem. Smaż przez chwilę, dolej część wody po gotowaniu, dodaj śmietanę, majeranek oraz paprykę.

Gotuj gulasz przez kilka chwil. W szklance wymieszaj mąkę z odrobiną wody i gorącym wywarem. Wlej ją do gulaszu. Gdy uzyskasz odpowiednią konsystencję, danie jest gotowe. Smacznego.

Gulasz

Źródło: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy