Smakosze.pl Porady Kupując mandarynki dobrze im się przyjrzyj. Możesz sprawdzić czy są bez pestek jeszcze w sklepie
fot. Canva

Kupując mandarynki dobrze im się przyjrzyj. Możesz sprawdzić czy są bez pestek jeszcze w sklepie

12 listopada 2024

Nadchodzi sezon zimowy, a wraz z nimi wysyp owoców cytrusowych. Mandarynki kupione w sklepie bywają słodkie i soczyste, ale zdarzają się też mdłe i suche. Nauczmy się je rozróżniać.

Sezonowe cytrusy

Przełom października i listopada oznacza dla nas koniec lata i początek sezonu przejściowego . Żegnamy wtedy polskie sezonowe owoce. Zaczyna się zamiast tego sezon na cytrusy.

Paradoksalnie, to rzeczywiście jest sezon . Na święta egzotyczne owoce są liczniejsze w sklepach nie tylko dlatego, że truskawki i maliny ustępują im miejsca. Mandarynki, cytryny czy pomarańcze najlepsze są gdzieś między grudniem a kwietniem.

kopczyk mandarynek

Dolej do wody z kalafiorem. Podczas gotowania nie poczujesz przykrego zapachu

Mandarynki na święta

Nic więc dziwnego, że mimo całego tradycyjnego bagażu świątecznej kuchni , Boże Narodzenie zrosło się z widokiem małych pomarańczowych kulek w stosach na naszych stołach. Rzeczywiście, smak mandarynki to dziś jeden ze znaków rozpoznawczych tych zimowych świąt.

Przyjrzyjmy się więc mandarynkom z bliska. Wiemy, że występują one w różnych postaciach, ale nie zawsze – że są to osobne odmiany, które dość łatwo rozróżnić. Najczęściej spotykamy trzy z nich: tangelo, klementynki i satsuma . Każda z nich ma swoją charakterystykę.

Rodzaje mandarynek

Satsuma to japońskie owoce średniej wielkości, po których spodziewać się można całkowitego braku pestek . Łatwo się one obierają i są soczyste, o mocno pomarańczowym smaku . Z kolei klementynka to najmniejsza wersja mandarynek. Skórka przylega do niej dość ciasno. Jeśli zauważymy te dwie cechy, w środku będzie raczej mało pestek i dużo słodko-kwaśnego soku.

Z kolei tangelo, czyli tangerynka, ma na sklepieniu charakterystyczną kopułkę . W smaku może być dość ostra. To właśnie ona ma najwięcej pestek, ale skórka odchodzi od niej z łatwością.

Bez względu na wybraną odmianę, mandarynka powinna być pomarańczowa , bez większych przebarwień. Dojrzała, ale świeża, jest dość twarda i sprężysta . Taka będzie miała najwięcej soku i smaku.

Sprawdź też zapowiedzi dotyczące cen masła i dni wolnych od zakupów w okresie świątecznym .

obrane mandarynki

Tyle zarabia się w Lidlu na kasie. Wypłata wyższa, niż w biurach
Smaczniejsza niż gyros i szybsza niż jarzynowa. Sałatka wenecka nie ma sobie równych
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy