Smakosze.pl Dieta Kupuję botwinkę już teraz i przygotowuję na zimę. Na odporność i redukcję wagi jest niezastąpiona
Fot. MARCIN SMULCZYNSKI/East News

Kupuję botwinkę już teraz i przygotowuję na zimę. Na odporność i redukcję wagi jest niezastąpiona

28 maja 2024

Z botwinki, czyli z młodych buraków i ich liści najczęściej robimy wiosenną zupę. Jednak ja przyrządzam te młode warzywa zupełnie inaczej. Dzięki temu poprawiają odporność i pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Koniecznie wypróbuj.

Botwinka pełna smaku i witamin

Młode buraki z liśćmi, czyli tak lubiana botwinka , wyróżnia się orzeźwiającym, świeżym smakiem i delikatnością. To wiosenne warzywo pełne jest witamin: A, K, C i B . Zawiera też magnez, potas, żelazo i sód. Botwinka ma korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Warto ukisić botwinkę i podkręcić jeszcze bardziej jej wartości odżywcze i zdrowotne. Skorzysta na tym nasz układ trawienny, sercowo-naczyniowy i odporność. Kiszona botwinka będzie idealnym warzywem dla osób, które dbają o dietę i chcą zrzucić zbędne kilogramy.

botwinka
Fot. Canva/pixelshot
Przepis na ten chleb dostałem od znajomej. Pozostaje świeży na długi czas, 1 składnik zadziwia

Ukiś botwinkę i zadbaj o zdrowie

Kiszona botwinka to dopiero samo zdrowie! Jej wartości odżywcze są dużo większe niż surowego młodego warzywa. Ta smaczna i zdrowa kiszonka jest naturalnym probiotykiem. Jedzenie kiszonej botwinki wspomaga układ trawienny, reguluje pracę jelit i zwiększa wchłanianie wartości odżywczych.

Warto sięgać po tę kiszonkę, bo ma ona też korzystny wpływ na nasz układ odpornościowy. Reguluje poziom cholesterolu, cukru we krwi i korzystanie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Spowalnia też procesy starzenia się organizmu i pomaga zgubić zbędne kilogramy. Botwinka jest niskokaloryczna, można jeść ją bez ograniczeń, a  tym samym dostarczać wartościowych składników odżywczych .

Jedz kiszoną botwinkę i chudnij

Kiszona botwinka dostarcza nam dużej porcji błonnika. Pomaga on kontrolować apetyt i daje uczucie sytości . Wspomaga też pracę jelit, zapobiega zaparciom i pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Kiszona botwinka pomoże też ustabilizować poziom cukru we krwi. To może zapobiegać napadom głodu i pomoże utrzymać poziom energii na tym samym poziomie.

Jedzenie tej kiszonki pomaga utrzymać zdrowe jelita, co jest kluczowe dla naszego metabolizmu. Efektem jest szybsze spalanie kalorii i tłuszczów . Szybciej też oczyszczamy organizm, a nasze samopoczucie też na tym zyskuje. Warto włączyć ją do naszej diety . Pisaliśmy o tym, jak zrobić tiramisu truskawkowe. Informowaliśmy też o tym, czy kolor kubka ma wpływ na smak kawy.

botwinka
Fot. Canva/alisafarov

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl

Zalewam brokuła wodą i łączę z tymi składnikami. Takie śniadanie mogę jeść codziennie
Kładę banany i zalewam czekoladowym ciastem. Taki deser zrobię na długi weekend
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy