Kładę banany i zalewam czekoladowym ciastem. Taki deser zrobię na długi weekend
Oto przepis na superproste ciasto z bananami, do którego przyrządzenia nie potrzeba żadnych szczególnych kulinarnych umiejętności. Ciasto jest lekkie, wilgotne i nie za słodkie. W sam raz nie tylko na deser, lecz także sycący podwieczorek.
Ciasto bananowe
Co zrobilibyśmy bez bananów? Ten nietypowy owoc, w przeciwieństwie do innych mączny i napełniający brzuch, jest świetną bazą wypieków. Czasami wręcz używać go można jako zamiennik jajek albo dodatek do masy na ciasta czy gofry.
Tu jednak używamy bananów w typowej dla nich owocowej roli dodatku do ciasta. Taki deser z bananami niezwykle ciekawie wygląda, jest pożywny, a smak kakaowego ciasta doskonale komponuje się z owocami. Zapieczone w piekarniku banany lekko się karmelizują, przez co ich zarówno ich struktura, jak i słodycz nabierają nowego charakteru.
Pokrusz liście laurowe, zaparz jak herbatę i wypij przed snem. Pożegnasz się z przykrym problememBiszkopt z bananami
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Dolci Veloci 89. Do ciasta bananowego jest tam dodany także aromat waniliowy, który dodaje nowej nuty smakowej do deseru. Jednak, zwłaszcza w wypadku niezbyt dojrzałych owoców, nie zawsze jest to pożądany składnik. Podobnie jest z cukrem – jeśli banany są dojrzałe i bardzo słodkie, uważajmy, by nie przesłodzić także ciasta.
Składniki
- 3 banany
- 250 g mąki
- 120 g cukru
- 150 ml mleka
- 50 ml oleju
- 3 kopiaste łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Deser kakaowo-bananowy
Banany obieramy i przecinamy wzdłuż na połówki. Blachę do ciasta – najlepiej okrągłą, otwieraną tortownicę – wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy połówki bananów, by stworzyły spód pod ciasto.
W misce mieszamy jajka z cukrem na jednolitą, jasną i puszystą masę. Dodajemy olej i mleko i jeszcze raz mieszamy. Do miski przesiewamy kakao, zostawiając nieco do posypania. Dosypujemy też proszek do pieczenia, a po wymieszaniu, także mąkę. Całość wyrabiamy na jednolite, pozbawione grudek ciasto.
Ciasto wylewamy na banany. Powinno być na tyle rzadkie, że samo się wypoziomuje. Wstawiamy je na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przed wyjęciem można upewnić się, czy jest gotowe, testem suchego patyczka. Po przestudzeniu przewracamy bananową stroną do góry i posypujemy gorzkim kakao.
Wypróbuj też przepisy na pieczone siekane kotlety i zapiekanego bakłażana.