Kuroń jest mistrzem w gotowaniu aksamitnej zupy pomidorowej. Do zagęszczenia nie używa mąki
Zupa pomidorowa według przepisu Jakuba Kuronia zachwyca smakiem i aromatem. Kucharz nigdy nie zagęszcza jej jednak mąką. Do wywaru dodaje śmietanę wymieszaną z żółtkiem oraz ugotowaną marchewkę. Pomidorówka za każdym razem wychodzi pyszna i aksamitna.
Jakub Kuroń prowadzi stronę internetową kuron.com.pl, na której dzieli się przepisami kulinarnymi. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w naszym artykule. Kuroń zdradził, jak przyrządzić aksamitną i gęstą pomidorówkę bez grama mąki.
Do ugotowania zupy pomidorowej potrzebujemy 2 l wywaru warzywnego lub drobiowego. Możemy wykorzystać również resztkę rosołu z poprzedniego obiadu. W ten sposób nic w kuchni się nie zmarnuje. Zrezygnujmy z gotowania zup na gotowych kostkach rosołowych. Takie kostki to sama sól i chemiczne ulepszacze.
Zrezygnujmy również z zagęszczania zupy mąką. Jakub Kuroń zagęszcza danie śmietaną wymieszaną z żółtkiem oraz ugotowaną marchewką. Zupę pomidorową podajemy z ulubionymi dodatkami. Jedni wolą ryż, inni makaron lub lane kluski. Pomidorówkę posypujemy również posiekaną natką pietruszki.
Aksamitna pomidorówka z przepisu Jakuba Kuronia
Składniki:
-
660 g przecieru pomidorowego
-
1 żółtko
-
większa marchewka
-
70 ml śmietany 18%
-
2 l wywaru drobiowego lub warzywnego
-
sól, pieprz, cukier
-
natka pietruszki
Jak ugotować gęstą zupę pomidorową bez dodatku mąki?
Marchewkę pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj. Wywar wlej do garnka, podgrzej delikatnie. Śmietanę przełóż do miski, dodaj żółtko, wlej kilka łyżek letniego wywaru i dokładnie wymieszaj.
Do wywaru dodaj przecier pomidorowy, następnie ugotowaną, miękką marchewkę i zblenduj. Zupę gotuj kilka minut. Dodaj wymieszaną z żółtkiem śmietanę i dokładnie wymieszaj. Pomidorową dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Posyp natką pietruszki i podaj.
Kuroń pokazał również, jak robi kotlety mielone . Są puszyste i pełne smaku. Szukasz pomysłu na rodzinny obiad? Przygotuj kotlety schabowe według przepisu Jakuba Kuronia . Zachwyty są gwarantowane.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe, by były miękkie i soczyste?
-
Co zrobić, żeby gołąbki nie wyszły suche? Koniecznie pamiętaj o 1 dodatku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuron.com