Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, żeby gołąbki nie wyszły suche? Koniecznie pamiętaj o 1 dodatku
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 09.01.2023 09:12

Co zrobić, żeby gołąbki nie wyszły suche? Koniecznie pamiętaj o 1 dodatku

gołąbki
Canva / Julie Deshaies

Tradycyjne potrawy polskiej kuchni mają grono zagorzałych zwolenników. Jednym z bardziej popularnych dań są smakowite gołąbki. Duszona lub pieczona kapusta wypełniona smakowitym farszem nie bez powodu cieszy się popularnością. Jeśli chcesz, aby gołąbki zawsze wychodziły idealnie soczyste, dodaj do farszu odrobinę bulionu.

Klasyczne gołąbki nie są trudne do przyrządzenia. Wystarczy przygotować farsz, zawinąć go w sparzone liście kapusty i gotowe. Czasem jednak mimo trzymania się wytycznych przepisu, potrawa nie wychodzi tak smaczna, jak byśmy tego oczekiwali. Remedium na te bolączki jest domowy bulion.

Jak przyrządzić idealne gołąbki i na co zwrócić szczególną uwagę?

Do przyrządzenia gołąbków potrzebne jest zaledwie kilka składników. Ich nadzienie składa się przede wszystkim z mięsa mielonego oraz ryżu. Te pozornie proste produkty wymagają jednak odpowiedniego traktowania, aby dać w zamian idealne w smaku gołąbki.

Ryż użyty do zawijania gołąbków musi być odpowiednio ugotowany. Ziarenka powinny być miękkie, ale pod żadnym pozorem nie rozgotowane. Dzięki temu zachowują w sobie swoją wilgoć i nadają potrawie soczystości.

Drugim niezwykle ważnym składnikiem gołąbków jest mięso mielone. Wybieraj raczej to o sporej zawartości tłuszczu. Idealna do tego dania jest łopatka wieprzowa.

Co zrobić, aby gołąbki wyszły idealnie soczyste?

Na przyrządzenie apetycznych i soczystych gołąbków jest jeden prosty sposób. Sprawdzi się on idealnie niezależnie od tego, czy swoją potrawę dusicie w garnku czy też pieczecie. Dzięki niemu gołąbki za każdym razem wchodzą wprost idealne.

Do farszu na gołąbki dodajcie bulion. Na 500 g mięsa wystarczy ok. 1/2 szklanki. Składniki dokładnie wymieszajcie, aby nadzienie stanowiło jednolitą masę, a mięso dobrze wchłonęło płyn.

Bulion warto także dodać do naczynia, w którym przygotowujesz potrawę. Dzięki działaniu wysokiej temperatury smakowita wilgoć i smak z rosołu wchłaniana jest przez gołąbki. Danie przyrządzone w ten sposób będzie rozpływać się w ustach.

Ryż w gołąbkach możesz zastąpić innym niezwykle apetycznym składnikiem. Gołąbki z pikantną nutą skutecznie sycą i rozgrzewają.

Canva / Nataliya Kushnir
Canva / Nataliya Kushnir

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: