Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kuroń do masy na kotlety mielone dosypuje 1 łyżeczkę popularnej przyprawy. Stają się lżejsze dla żołądka
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.11.2022 21:08

Kuroń do masy na kotlety mielone dosypuje 1 łyżeczkę popularnej przyprawy. Stają się lżejsze dla żołądka

Kuroń do masy na kotlety mielone dosypuje 1 łyżeczkę popularnej przyprawy. Stają się lżejsze dla żołądka
canva/YelenaYemchuk

Jakub Kuroń zdradził sekret idealnych kotletów mielonych. Kucharz do mięsnej masy dodaje sporą ilość suszonego majeranku. Zioło doskonale podkręca smak i aromat wieprzowiny, a kotlety dzięki niemu stają się lżejsze dla żołądka. Warto więc pamiętać o tej przyprawie.

Kotlety mielone to już kultowe danie. Niektórzy przygotowują je bez żadnych dodatków, inni dodają cebulę, czosnek lub świeże zioła. Jakub Kuroń mielone przygotowuje tradycyjnie, jednak dodaje do nich również suszony majeranek. Przyprawa doskonale podkreśla smak potrawy.

Do kotletów mielonych dorzucamy startą na tarce cebulę oraz czosnek, które dodają kotletom charakteru. Unikajmy siekania cebuli, bo nawet drobne kawałki nie wymieszają się tak dokładnie z mięsem, jak starte na tarce warzywo. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym o wysokiej temperaturze dymienia, wtedy się nie przypalą.

Chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku kotlety mielone podamy z wieloma dodatkami. Osobiście polecam ziemniaki gotowane z koperkiem, ogórki kiszone, buraki lub mizerię. W ten sposób przygotujemy prosty i szybki obiad, który posmakuje całej rodzinie.

Soczyste kotlety mielone z majerankiem. Wychodzą za każdym razem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • czerstwa kajzerka

  • mleko do namoczenia bułki

  • jajko

  • bułka tarta

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować kotlety mielone według przepisu Jakuba Kuronia?

Kajzerkę namocz w mleku. Mięso przełóż do miski, dodaj majeranek, wbij jajko i wymieszaj. Do masy dodaj odciśniętą bułkę, startą na tarce cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wszystkie składniki dokładnie wyrób dłonią i dopraw do smaku solą i pieprzem. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju po 6-8 minut z każdej strony.

Przygotuj również zakwas na barszcz czerwony na Wigilię według receptury Jakuba Kuronia. Znany kucharz zdradził przepis na wyśmienitą zupę pomidorową.

kotlety mielone
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: