Kuroń pokazał najlepszy patent na ogórki małosolne. Jedna czynność jest kluczowa
Wszyscy uwielbiają ogórki małosolne. Nie każdy jednak ma czas i miejsce aby nastawić całą partię tych pysznych warzyw. Właśnie takim osobom przychodzi z pomocą Jasiek Kuroń. Dzięki odcinaniu z ogórków końcówek, dużo szybciej nabierają one smaku.
Ogórki małosolne Jaśka Kuronia przygotujesz ekspresowo
Jasiek Kuroń, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego kanału w portalu TikTok, nie przygotowuje ogórków małosolnych w słoikach. Zamiast tego używa torebek z zapięciem strunowym. Ogórki zajmują dzięki temu dużo mniej miejsca, niż te przyrządzane tradycyjnie w słoikach. To świetny patent dla osób, które mają w kuchni ograniczone miejsce.
Ogórki małosolne Kuronia wychodzą aromatyczne i chrupiące. Aż trudno uwierzyć, że do ich przyrządzenia potrzeba niespełna doby. Nieważne, czy zapomniałaś nastawić ogórków na czas, czy też chcesz wypróbować zupełnie nowy sposób. Te przetwory zaspokoją nawet najbardziej wybredne gusta.
Przepis na ogórki małosolne od Kuronia
Składniki:
- 1 pakiet do kiszenia
- 5 ząbków czosnku
- kawałek chrzanu
- 0,5 kg ogórków
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
Dodatkowo:
- torebka foliowa z zamknięciem strunowym
Sposób na ogórki małosolne w mniej niż 24 godziny
Przygotuj składniki do ogórków małosolnych . Ząbki czosnku obierz i posiekaj w płatki. Chrzan pokrój w drobne paski, a zestaw do kiszenia przekrój na 2 części .
Ogórki umyj i poodkrawaj z nich końcówki . Dzięki temu warzywa szybciej się ukiszą. Następnie przełóż je do torebki, dodaj połowę zestawu do kiszenia, czosnek, chrzan i wszystkie przyprawy . Torebkę szczelnie zamknij i wymieszaj składniki .
Ogórki małosolne wsadź do lodówki na 20 godzin . W międzyczasie 2-3 razy je przemieszaj. Po wyjęciu z lodówki odstaw je na kolejne 4-5 godzin w temperaturze pokojowej . Dzięki temu ich smak stanie się idealnie wyważony . Dobór temperatury wody przy tradycyjnym kiszeniu ogórków jest ekstremalnie ważny . Kuroń zna najlepszy przepis na chrupiące placki ziemniaczane .
Źródło: TikTok @jasiek_kuron_gotuje