Smakosze.pl

screen z filmu na kanale YouTube KUROŃ.TV

Kuroń dodaje je tuż przed smażeniem placków ziemniaczanych. Powód jest bardzo ważny

18 Marca 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Najprostsze i klasyczne przepisy są najlepsze. Najłatwiej też popełnić na nich kulinarną gafę. Jasiek Kuroń postanowił raz na zawsze zakończyć spór o placki ziemniaczane. Szczególną uwagę przykłada do momentu dodawania poszczególnych składników potrawy.

Placki ziemniaczane Kuronia wychodzą mięciutkie i chrupiące

Jasiek Kuroń, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, ciasto na placki ziemniaczane przygotowuje z wyjątkową pieczołowitością. Zaczyna od starcia i solidnego osolenia warzyw. Dzięki temu szybko puszczą one nadmiar zawartej w nich wody. Dzięki pozbyciu się płynu możemy zoptymalizować ilość oddanej do dania mąki.

Pamiętaj, by pieprzu i jajek nie dodawać zbyt wcześnie. Składniki te możemy łatwo wypłukać przy odcedzaniu ziemniaków z wytrąconej wilgoci. Te składniki dodaj dopiero przed samym smażeniem placków. Zachowasz w ten sposób pełnię smaku i właściwą  konsystencję.

 

szuflada z mrożonkami

Polacy ich unikają, a są bardzo zdrowe. Dietetyk zwraca uwagę na 1 detal

CZYTAJ DALEJ

Przepis na placki ziemniaczane Jaśka Kuronia

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko rozmiar L
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 3-4 łyżki mąki pszennej

Jak usmażyć najlepsze placki ziemniaczane sposobem Jaśka Kuronia?

Przygotuj warzywa na placki ziemniaczane. Cebulę wydobądź z łupiny i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Ziemniaki również obierz i rozdrobnij na grubych oczkach. Oba składniki przełóż do jednej miski.

Ziemniaki z cebulą posyp obficie solą. Masę wymieszaj i odstaw na 5-10 minut. Po upływie tego czas z miski odlej nadmiar wytrąconej wody.

Do odciśniętych warzyw na placki ziemniaczane wbij 1 jajko. Dopraw masę do smaku mielonym pieprzem. Na koniec dołóż 3-4 łyżki mąki pszennej. Jej ilość dopasuj do tego, jakiej konsystencji ziemniaki masz do dyspozycji.

Masę na placki ziemniaczane wymieszaj na jednolitą konsystencję. Powinna ona być dość luźna, ale nie lejąca się. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kiedy tłuszcz będzie już gorący zacznij na niego nakładać porcje ziemniaczanego ciasta.

Placki ziemniaczane smaż na złoty kolor. Powinno zająć to ok. 3-4 minut na jednej stronie i nieco krócej na drugiej. Gotowe placki zdejmuj z patelni odsączaj z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj je na ciepło z ulubionymi dodatkami. Najłatwiejsze placki z gotowanych ziemniaków przygotujesz inaczej, niż wszyscy . Właściwy wybór warzyw ma niebagatelne znaczenie .

Źródło: YouTube KUROŃ.TV

Makaron odcedzany na durszlaku

Całe życie źle odcedzałeś makaron. Ten patent bije inne na głowę

CZYTAJ DALEJ
Bosacka porównuje grejpfruty

Bosacka wzięła 2 grejpfruty i przekroiła na pół. Dała wszystkim cenną radę

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Gessler robi świąteczne galaretki inaczej niż wszyscy. Ten składnik jest najważniejszy
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostsza surówka z cykorii. 2 dodatki i wyjdzie lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie na mleku, nie na wodzie. Dietetyk zaleca owsiankę na uwielbianym napoju
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o pieczonych ziemniakach. Talarki są jeszcze prostsze i smaczniejsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Wachowicz ulepszyła przepis na zwykłą surówkę z selera. Ten dodatek jest strzałem w 10
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]