Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kuroń dodaje je tuż przed smażeniem placków ziemniaczanych. Powód jest bardzo ważny
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 18.03.2023 11:38

Kuroń dodaje je tuż przed smażeniem placków ziemniaczanych. Powód jest bardzo ważny

Jasiek Kuroń przygotowuje placki ziemniaczane
screen z filmu na kanale YouTube KUROŃ.TV

Najprostsze i klasyczne przepisy są najlepsze. Najłatwiej też popełnić na nich kulinarną gafę. Jasiek Kuroń postanowił raz na zawsze zakończyć spór o placki ziemniaczane. Szczególną uwagę przykłada do momentu dodawania poszczególnych składników potrawy.

Placki ziemniaczane Kuronia wychodzą mięciutkie i chrupiące

Jasiek Kuroń, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, ciasto na placki ziemniaczane przygotowuje z wyjątkową pieczołowitością. Zaczyna od starcia i solidnego osolenia warzyw. Dzięki temu szybko puszczą one nadmiar zawartej w nich wody. Dzięki pozbyciu się płynu możemy zoptymalizować ilość oddanej do dania mąki.

Pamiętaj, by pieprzu i jajek nie dodawać zbyt wcześnie. Składniki te możemy łatwo wypłukać przy odcedzaniu ziemniaków z wytrąconej wilgoci. Te składniki dodaj dopiero przed samym smażeniem placków. Zachowasz w ten sposób pełnię smaku i właściwą  konsystencję.

 

Polacy ich unikają, a są bardzo zdrowe. Dietetyk zwraca uwagę na 1 detal

Przepis na placki ziemniaczane Jaśka Kuronia

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko rozmiar L
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 3-4 łyżki mąki pszennej

Jak usmażyć najlepsze placki ziemniaczane sposobem Jaśka Kuronia?

Przygotuj warzywa na placki ziemniaczane. Cebulę wydobądź z łupiny i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Ziemniaki również obierz i rozdrobnij na grubych oczkach. Oba składniki przełóż do jednej miski.

Ziemniaki z cebulą posyp obficie solą. Masę wymieszaj i odstaw na 5-10 minut. Po upływie tego czas z miski odlej nadmiar wytrąconej wody.

Do odciśniętych warzyw na placki ziemniaczane wbij 1 jajko. Dopraw masę do smaku mielonym pieprzem. Na koniec dołóż 3-4 łyżki mąki pszennej. Jej ilość dopasuj do tego, jakiej konsystencji ziemniaki masz do dyspozycji.

Masę na placki ziemniaczane wymieszaj na jednolitą konsystencję. Powinna ona być dość luźna, ale nie lejąca się. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kiedy tłuszcz będzie już gorący zacznij na niego nakładać porcje ziemniaczanego ciasta.

Placki ziemniaczane smaż na złoty kolor. Powinno zająć to ok. 3-4 minut na jednej stronie i nieco krócej na drugiej. Gotowe placki zdejmuj z patelni odsączaj z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj je na ciepło z ulubionymi dodatkami. Najłatwiejsze placki z gotowanych ziemniaków przygotujesz inaczej, niż wszyscy. Właściwy wybór warzyw ma niebagatelne znaczenie.

Źródło: YouTube KUROŃ.TV