Kuroń wyjawił jak zrobić paprykę konserwową. Prawdziwy hit wśród przetworów
Jakub Kuroń wyjawił, jak zrobić pyszną paprykę konserwową. Zapewnia, że będzie ona prawdziwym hitem wśród przetworów. Jest nie za ostra, aromatyczna, doskonała na przekąskę, do kanapek i sałatek. Gdy tylko pojawi się w dobrych cenach, przygotujcie kilka słoików tego specjału.
Papryka konserwowa jest jednym z bardziej lubianych, wytrawnych przetworów. Ma wyraźny smak i zapach, piękny kolor i jest pyszna. Doskonale sprawdza się na kanapkach i w sałatkach. Ważne jednak, żeby nie była zbyt ostra, bo smak octu potrafi przyćmić wszystkie inne smaki.
Jakub Kuroń poleca swój przepis na paprykę konserwową. Zachwala jej smak, który uzyskuje dzięki słodko-kwaśnej marynacie i przyprawom. Przetestujcie jego recepturę, bo jest szansa, że i wam zasmakuje taka wersja papryki
Przepis Kuronia na paprykę konserwową
Składniki na 6 słoików 0,5 l:
-
2 kg kolorowej papryki
-
6 ząbków czosnku
-
1 łyżka nasion gorczycy
-
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
-
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
-
12 listków laurowych
na zalewę:
-
1,5 l wody
-
1/3 szklanki cukru
-
2 łyżeczki soli
-
1 szklanka octu 10 proc.
-
3-4 łyżki oleju
Przygotowanie papryki konserwowej
Paprykę umyj, osusz. Każdą przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i nasiona, pokrój ją na mniejsze 3-4 kawałki. Na dno wyparzonych słoików włóż po przekrojonym ząbku czosnku, po 2 listki laurowe i po kilka ziaren gorczycy, ziela i pieprzu. Każdy słoik napełnij dość ścisło kawałkami papryki.
W garnku zagotuj składniki zalewy. Zalewę lekko przestudź, zalej nią paprykę. Słoiki szczelnie zakręć. Słoiki z papryką możesz pasteryzować 20 minut, licząc od momentu zagotowania się wody w garnku.
Wskazówka:
Paprykę konserwową można jeść już po tygodniu trzymania w marynacie.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na paprykowy sos do słoików , a także na keczup z papryki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak marynować kurczaka na grilla? Najwięksi mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 zasadzie
-
Niezwykłe nadziewane naleśniki smakują niczym pierogi ruskie. Wszystko za sprawą cudownego farszu
-
Jak najlepiej mrozić truskawki? 1 błąd może Cię słono kosztować
Źródło: kuron