Smakosze.pl Przepisy Kuroń wyjawił jak zrobić paprykę konserwową. Prawdziwy hit wśród przetworów
canva/zia_shusha

Kuroń wyjawił jak zrobić paprykę konserwową. Prawdziwy hit wśród przetworów

21 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jakub Kuroń wyjawił, jak zrobić pyszną paprykę konserwową. Zapewnia, że będzie ona prawdziwym hitem wśród przetworów. Jest nie za ostra, aromatyczna, doskonała na przekąskę, do kanapek i sałatek. Gdy tylko pojawi się w dobrych cenach, przygotujcie kilka słoików tego specjału.

Papryka konserwowa jest jednym z bardziej lubianych, wytrawnych przetworów. Ma wyraźny smak i zapach, piękny kolor i jest pyszna. Doskonale sprawdza się na kanapkach i w sałatkach. Ważne jednak, żeby nie była zbyt ostra, bo smak octu potrafi przyćmić wszystkie inne smaki.

Jakub Kuroń poleca swój przepis na paprykę konserwową. Zachwala jej smak, który uzyskuje dzięki słodko-kwaśnej marynacie i przyprawom. Przetestujcie jego recepturę, bo jest szansa, że i wam zasmakuje taka wersja papryki

Przepis Kuronia na paprykę konserwową

Składniki na 6 słoików 0,5 l:

  • 2 kg kolorowej papryki

  • 6 ząbków czosnku

  • 1 łyżka nasion gorczycy

  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu

  • 12 listków laurowych

na zalewę:

  • 1,5 l wody

  • 1/3 szklanki cukru

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 szklanka octu 10 proc.

  • 3-4 łyżki oleju

Przygotowanie papryki konserwowej

Paprykę umyj, osusz. Każdą przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i nasiona, pokrój ją na mniejsze 3-4 kawałki. Na dno wyparzonych słoików włóż po przekrojonym ząbku czosnku, po 2 listki laurowe i po kilka ziaren gorczycy, ziela i pieprzu. Każdy słoik napełnij dość ścisło kawałkami papryki.

W garnku zagotuj składniki zalewy. Zalewę lekko przestudź, zalej nią paprykę. Słoiki szczelnie zakręć. Słoiki z papryką możesz pasteryzować 20 minut, licząc od momentu zagotowania się wody w garnku.

Wskazówka:

Paprykę konserwową można jeść już po tygodniu trzymania w marynacie.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na paprykowy sos do słoików , a także na keczup z papryki .

papryka
canva/Hans z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy