Pyszny sos z papryki do słoików
Sos z papryki jest pysznym dodatkiem do makaronów i mięsa. Zrób sos z papryki do słoików, a zachowasz jego smak, aromat i świeżość przez wiele miesięcy. Gotowy sos wystarczy podgrzać i podać z przygotowaną potrawą, będzie pysznie i szybko. Poznaj przepis na sos z papryki do słoików.
Papryka czerwona to doskonały dodatek do wielu dań obiadowych, leczo, ryżu, makaronu i zupy krem paprykowej. Sos z papryki czerwonej jest bardzo aromatyczny, lekki i smaczny. Sos przygotujesz z odrobiną octu, dzięki czemu potrawa nie będzie cierpka.
Papryka dostępna jest w sklepach przez cały rok i w przeciwieństwie do pomidorów, zimą nie traci swojego smaku, jest również chrupiąca. Sos możesz więc przygotować o każdej porze roku, nie tylko pod koniec lata. Pasteryzacja słoików pozwoli zachować świeżość sosu przez wiele miesięcy.
Jeśli lubisz lekko pikantne sosy, dodaj do czerwonej papryki papryczkę chili, która doda ostrości i wyraźnego smaku. Miłośnikom bardzo pikantnych sosów polecam sos z papryczek chili do słoików.
Z papryki zrobisz również pyszny ketchup- tu poznasz przepis na domowy ketchup z papryki, doskonały do frytek i wielu dań.
Przepis na sos z papryki do słoików
Składniki:
2 kg papryki czerwonej
duża cebula czerwona
5 ząbków czosnku
4 łyżeczki cukru
4 łyżki octu jabłkowego
łyżka papryki słodkiej mielonej
łyżeczka oregano
sól, pieprz
pół papryczki chili (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić sos z papryki do słoików?
Z papryk usuń pestki i pokrój w drobną kostkę, posiekaj cebulę i czosnek, posiekaj papryczkę chili. W garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż przez chwilę.
Dodaj paprykę czerwoną i chili, wysp paprykę mieloną, oregano i smaż przez 5-7 minut na wolnym ogniu, aż warzywa puszczą sok, przykryj garnek i duś do miękkości, w razie potrzeby wlej odrobinę wody.
Źródło zdjęcia: canva/Mubaz Basheer Cukier podgrzej w osobnym garnku z octem i mieszaj do rozpuszczenia, wlej do miękkiej papryki, wymieszaj. Całość zblenduj na gęsty sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gorący sos przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj 20 minut.