Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić ketchup z papryki?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.12.2021 01:00

Jak zrobić ketchup z papryki?

Jak zrobić ketchup z papryki?
canva/Nikolay_Donetsk

Domowy ketchup z papryki to świetna alternatywa dla tradycyjnego, gotowego ketchupu. Ketchup ma wyraźny, paprykowy smak, jest lekko pikantny, ziołowy, z wyczuwalną nutą czosnku. Jak zrobić ketchup z papryki?

Domowy ketchup jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy od kupionego w sklepie. Ma wyraźny smak i nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Ketchup paprykowy również przygotowywany jest na pomidorach, jest słodki, lekko pikantny, a pasteryzowany w słoiczkach zachowa swój smak i świeżość przez wiele miesięcy.

Ketchup swój wyjątkowy smak zawdzięcza pieczonym warzywom i łodydze selera naciowego. Do ketchupu dodaj zioła prowansalskie, aby potrawa była ziołowa i doskonale podkreślała smak wielu dań, np. do tostów ala pizza. Ketchup może również służyć jako dip do nachosów, i paluchów serowych.

ketchup zrobisz również z innych warzyw, tu poznasz przepis na wyśmienity ketchup z cukinii, idealny do placków i gołąbków.

Przepis na ketchup z papryki

Składniki:

  • 2 kg papryki czerwonej

  • 3 papryczki chili

  • 1 kg pomidorów słodkich

  • łodyga selera naciowego

  • 4 ząbki czosnku

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • 4 łyżki octu jabłkowego

  • 2 łyżeczki soli

  • łyżka oliwy z oliwek

Jak zrobić ketchup z papryki?

Papryki, pomidory i czosnek pokrój na mniejsze kawałki, papryczki chili natnij, wyjmij pestki i pokrój. Warzywa wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, skrop oliwą, oprósz ziołami prowansalskimi i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz 40 minut.

Papryka czerwona i papryczki chili

Seler pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oliwie, upieczone warzywa przełóż do blendera kielichowego lub garnka, dodaj seler, cukier, sól, ocet i zblenduj na gęstą masę. Ketchup włóż do słoiczków i pasteryzuj 20 minut w piekarniku lub wrzącej wodzie.