Łączę banany z jabłkami i smażę placki. Domownicy zjadają dwucyfrową ilość na raz
Przygotowanie przekąski, która będzie jednocześnie sycąca, pyszna i zdrowa może być wyzwaniem. Oto przepis na taki właśnie posiłek. To doskonały podwieczorek, który docenią zarówno dorośli, jaki – przede wszystkim – dzieci. Spodoba się nawet niejadkom!
Placuszki na podwieczorek
Dosłownie kilka minut przygotowania i chwila spędzona przy patelni. Tyle trzeba, by przygotować tę świetną przekąskę. Jest ona sycąca, ale też niezwykle zdrowa, jako że w funkcji bazy używamy jogurtu.
Przepis ten jest zresztą niezwykle uniwersalny. Możemy użyć wielu różnych twardych owoców , np. gruszek zamiast jabłek. Placuszki doskonale sprawdzą się też jako sposób na zużycie przejrzałych bananów . Wtedy wystarczy rozgnieść je widelcem zamiast kroić w kostkę przed dodaniem do masy.
Placuszki jabłkowo-bananowe
Nasze placuszki składają się jednak z dojrzałego, a nie przejrzałego banana. Jabłka pokrojone są tu w kostkę. Podobny przepis znajdujemy na kanale Uwaga Babcia Gotuje, z którego zaczerpnęliśmy ilustrację do tego tekstu. Babcia Ewa ściera tam jabłka na tarce o grubych okach i jest to równie dobra metoda.
Składniki
- Duże opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 średnie kwaskowe jabłka
- 2 dojrzałe banany
- 3 łyżeczki cukru
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Sól, olej do smażenia
Smażone jabłko i banan
Do miski wlewamy jogurt, wybijamy jajka i dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę, a następnie dodajemy mąkę. Stopniowo miksujemy mąkę porcjami, aż całość będzie zmieszana na jednolite ciasto .
Jabłka i banany kroimy w drobną kostkę . Wrzucamy do masy i mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką, aż będą jednolicie rozprowadzone.
Rozgrzewamy olej na patelni na palniku o średniej mocy. Nakładamy masę na placki partiami na patelnię. Jeden placek to ok. dwie łyżki masy. Smażymy z obu stron, aż staną się złociste . Podajemy z cukrem pudrem lub syropem klonowym.
Wypróbuj też przepis na rogaliki z nietypowym dodatkiem i na pyszne mniej kaloryczne pączki .