Smakosze.pl Przepisy Łączę banany z jabłkami i smażę placki. Domownicy zjadają dwucyfrową ilość na raz
fot. youtube.com/@BabciaEwaGotuje

Łączę banany z jabłkami i smażę placki. Domownicy zjadają dwucyfrową ilość na raz

16 stycznia 2024

Przygotowanie przekąski, która będzie jednocześnie sycąca, pyszna i zdrowa może być wyzwaniem. Oto przepis na taki właśnie posiłek. To doskonały podwieczorek, który docenią zarówno dorośli, jaki – przede wszystkim – dzieci. Spodoba się nawet niejadkom!

Placuszki na podwieczorek

Dosłownie kilka minut przygotowania i chwila spędzona przy patelni. Tyle trzeba, by przygotować tę świetną przekąskę. Jest ona sycąca, ale też niezwykle zdrowa, jako że w funkcji bazy używamy jogurtu.

Przepis ten jest zresztą niezwykle uniwersalny. Możemy użyć wielu różnych twardych owoców , np. gruszek zamiast jabłek. Placuszki doskonale sprawdzą się też jako sposób na zużycie przejrzałych bananów . Wtedy wystarczy rozgnieść je widelcem zamiast kroić w kostkę przed dodaniem do masy.

Smażenie placuszków
fot. youtube.com/@BabciaEwaGotuje
Z tym przepisem robię pączki dosłownie w 15 minut. Podstawą ciasta są najzwyklejsze serki homogenizowane

Placuszki jabłkowo-bananowe

Nasze placuszki składają się jednak z dojrzałego, a nie przejrzałego banana. Jabłka pokrojone są tu w kostkę. Podobny przepis znajdujemy na kanale Uwaga Babcia Gotuje, z którego zaczerpnęliśmy ilustrację do tego tekstu. Babcia Ewa ściera tam jabłka na tarce o grubych okach i jest to równie dobra metoda.

Składniki

  • Duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 średnie kwaskowe jabłka
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżeczki cukru
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sól, olej do smażenia

Smażone jabłko i banan

Do miski wlewamy jogurt, wybijamy jajka i dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę, a następnie dodajemy mąkę. Stopniowo miksujemy mąkę porcjami, aż całość będzie zmieszana na jednolite ciasto .

Jabłka i banany kroimy w drobną kostkę . Wrzucamy do masy i mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką, aż będą jednolicie rozprowadzone.

Rozgrzewamy olej na patelni na palniku o średniej mocy. Nakładamy masę na placki partiami na patelnię. Jeden placek to ok. dwie łyżki masy. Smażymy z obu stron, aż staną się złociste . Podajemy z cukrem pudrem lub syropem klonowym.

Wypróbuj też przepis na rogaliki z nietypowym dodatkiem i na pyszne mniej kaloryczne pączki .

Krojenie bananów
fot. youtube.com/@BabciaEwaGotuje
Moje mielone są cudnie soczyste dzięki prostemu dodatkowi. Na początku się krzywiłem, teraz nie robię już inaczej
Zamiast kupować chleb, piekę go sama w garze. Zawsze się udaje, aromatowi nie sposób się oprzeć
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy