Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zamiast kupować chleb, piekę go sama w garze. Zawsze się udaje, aromatowi nie sposób się oprzeć
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 16.01.2024 10:20

Zamiast kupować chleb, piekę go sama w garze. Zawsze się udaje, aromatowi nie sposób się oprzeć

chleb w garze
Shutterstock / Ulmus Media

Jeśli gotowanie i smażenie jest sztuką, pieczenie jest nauką, i to ścisłą. Dlatego niechętnie sięgamy np. po przepisy na pieczenie chleba. Ale ten jest doskonały dla początkujących. Nie wymaga też szczególnego sprzętu. Przekonajcie się o tym sami.

Chleb z gara

Termin „garowanie”, choć znamy go już być może tylko jako metaforę, pochodzi właśnie z piekarnictwa. Chleb wyrastał w garach, a czasem – jak w tym przepisie – można go w garze także upiec. Receptura, którą podajemy, wymaga dłuższego wyrastania ciasta, nie jest jednak czasochłonna, jeśli chodzi o przygotowanie.

Dodatkowa łatwość naszego przepisu polega na tym, że używa on drożdży w kostce. Nie trzeba więc przejmować się zakwasem, którego użycie jest trudnością dla wielu początkujących piekarzy.

domowy chleb

Kupił za 60 zł catering od Gessler. W głowie się nie mieści, co dostał na kolację „Bardzo słabo”

Pieczenie chleba

Tym razem pieczemy chleb czysto pszenny. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by wymieszać mąkę pszenną z żytnią. Pamiętaj, że im wyższy „numerek” mąki, tym bardziej pełnoziarniste będzie pieczywo. Nawet w dyskontach da się dziś kupić mąkę chlebową typu 2000, z której nawet pszenne pieczywo wyjdzie dość ciemne.

Składniki

  • 750 g mąki pszennej (typ 750 lub więcej, można łączyć z żytnią czy kukurydzianą)
  • Dwie szczypty cukru
  • 10 g soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju

przygotowanie chleba w garze

Do miseczki wsypujemy rozdrobnione drożdże, dodajemy cukier i zalewamy szklanką ciepłej wody. Odstawiamy na kwadrans, żeby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie przesiewamy mąkę do dużej miski.

Drożdże przelewamy do mąki, dodajemy jeszcze jedną szklankę ciepłej wody, olej i sól. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ręcznie. Powinno kleić się do rąk. Kiedy ciasto jest wyrobione na gładką masę, przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 10 godzin.

Po wyjęciu ciasta z lodówki, wyrabiamy je krótko na stolnicy posypanej mąką i odstawiamy na ok. pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni i wstawiamy do niego żeliwny gar lub naczynie żaroodporne z przykrywką. 

Kiedy gar będzie gorący, wyjmujemy go i wkładamy doń ciasto. Powinno już nie być kleiste. Posypujemy je mąką i nacinamy od góry w kratkę lub podłużnymi cięciami na głębokość kilku milimetrów.

Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni i wstawiamy naczynie z przykrywką na pół godziny. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, a następnie wyjmujemy na kratkę do przestudzenia.

Wypróbuj też przepis na gulasz z żołądków drobiowych i zapiekankę makaronową z kiełbasą.

wyrabianie chleba