Cała rodzina czeka na zimę, żeby móc jeść tę włoską zupę. Liczy się 1 szczegół
Zima może być wyjątkowo smaczna, a wszystko dzięki tej włoskiej zupie z białej fasoli. Zawiera dużo warzyw i mnóstwo smaku rodem z Półwyspu Apenińskiego. Podczas gotowania ważny jest 1 szczegół, który sprawia, że zupa tak dobrze smakuje.
Zupa Ribollita, czyli zagotuj ją powtórnie
Jeśli zima daje ci się we znaki i marzysz o sycącej oraz pysznej potrawie, to mam coś dla ciebie. O tej porze roku gotuję włoską zupę – ribollita. Znakomicie rozgrzewa, syci i czaruje smakiem, który przeniesie cię do Włoch. Oprócz tego pełna jest pożywnej fasoli i gęsta od czerstwego chleba.
Podczas gotowania tej wybornej zupy musisz pamiętać o 1 szczególe. Ten wynika z nazwy potrawy. Ribollita znaczy „powtórnie gotowana”, więc zupę zagotuj raz jeszcze. Potrawę zjesz ze smakiem, a cała rodzina nie będzie się mogła jej nachwalić. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Skinny Spatula. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.
Ciasto z brzoskwiniami, które uwielbiam piec, bo robi się niemal samo. Znika w migJak ugotować zupę Ribollita?
Składniki:
- 1 por
- 2 marchewki
- 1 seler naciowy
- płatki chili
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka pomidorków cherry
- rozmaryn
- fasola
- 1 szklanka białej fasoli
- 1 ½ litra bulionu warzywnego
- jarmuż
- natka pietruszki
- czerstwy chleb do zagęszczenia
Przygotowanie zupy zacznij od podsmażenia w garnku pokrojonego pora, marchewki i selera naciowego. Po kilku minutach dosyp chili w płatkach i posiekany czosnek. Składniki wymieszaj i dodaj pokrojone na pół pomidorki cherry, rozmaryn i białą fasolę, którą wcześniej musisz namoczyć.
Składniki w garnku wymieszaj i zalej bulionem warzywnym. Gotuj 15 minut, a następnie znów wymieszaj, dodaj jarmuż i gotuj dalej przez 5 minut. Dosyp natkę pietruszki, zagęść czerstwym chlebem i ciesz się smakiem znakomitej zupy.
Włoska zupa najlepiej smakuje zimą
Ta włoska zupa jest wyjątkowo pożywna dzięki fasoli i dużej ilości warzyw. Możemy ją dodatkowo zagęścić czerstwym chlebem, który też sprawi, że potrawa będzie sycącą i zaspokoi głód nawet największego głodomora. Oprócz tego znakomicie rozgrzeje (chili!), a powtórne zagotowanie sprawi, że zupa będzie smakowała jeszcze lepiej.
Warto włączyć ją do zimowego jadłospisu. Dostarczy nam niezwykłych wrażeń kulinarnych, nasyci i wystarczy dla całej rodziny. W moim domu zawsze cieszy się dużym powodzeniem i każdy prosi o dokładkę tej wybornej włoskiej zupy. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić szybki obiad z mięsa i ziemniaków. Polecaliśmy też przepis na inną rozgrzewającą zupę, która wzmacnia odporność.
Źródło: YouTube/@SkinnySpatula
Zdjęcia: screen YouTube/@SkinnySpatula