Te pączki są delikatne jak obłok i mają mniej kalorii. Zawsze robię je na tłusty czwartek
Tłusty Czwartek to prawdziwy raj dla smakoszy. Tego dnia zrób pączki delikatne jak obłok. Ich puszystość na każdym robi wrażenie, a smak pamięta się długo. Oprócz tego mają mniej kalorii niż pączki tradycyjne. Dowiedz się dlaczego.
Pączki delikatne jak obłok, czyli coś dla łasuchów
Tłusty Czwartek już niedługo, a wraz z nim czeka nas jedzenie pączków, faworków i innych łakoci. Według ludowych wierzeń zjedzenie pączka zapewniało szczęście i pomyślność. Dlatego tego dnia nie odmawiajmy ich sobie. Jedzmy na zdrowie te smakołyki.
Jeden pączek to zwykle około 350 kalorii. Możesz jednak sprawić, że pączki nie będą tak tłuste i kaloryczne. Wystarczy zrobić delikatne pączki, które zachwycają puszystością. Upieczesz je w piekarniku, więc nie będą zbyt tłuste. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Uwaga Babcia Gotuje. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Moja babcia zawsze zimą gotowała tę zupę. Cudownie rozgrzewa, a do tego wzmacnia odpornośćJak upiec pączki delikatne jak obłok?
Składniki:
- ½ kg mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 1 szklanka mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 4 żółtka
- 5 łyżek roztopionego masła
- starta skórka z cytryny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- ulubiony dżem
Przygotowanie pączków zacznij od rozkruszenia drożdży do miski i dodania 1 łyżeczki cukru. Wsyp dużą łyżkę mąki pszennej i wlej około pół szklanki letniego mleka. Składniki wymieszaj, przykryj miskę ściereczką i odstaw na 15 minut. Po upływie tego czasu do gotowego rozczynu dodaj 1 łyżeczkę cukru waniliowego, szczyptę soli, pozostały cukier i startą skórkę z cytryny.
Wlej też pozostałe mleko, 3 żółtka i pozostałą mąkę. Składniki wymieszaj i wlej przestudzone roztopione masło. Mieszaj i ciasto wyłóż na stolnicę obsypaną mąką. Zagniataj przez kilka minut do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto przełóż do miski posmarowanej olejem.
Puszyste i lekkie pączki zrobisz w prosty sposób
Miskę z ciastem nakryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po upływie tego czasu ciasto wyłóż na stolnicę, wyrabiaj i nakryj ściereczką. Zostaw na 5 minut, by odpoczęło. Następnie uformuj z ciasta wałek, podziel na 12 części i na każdy nakładaj dżem.
Formuj pączki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Po upływie tego ciasta pączki posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piekarnik nastaw na 170 stopni i pączki piecz 20 minut. Wyjdą puszyste, delikatne i złociste. Na koniec posyp je cukrem pudrem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić sernik z krówką i krakersami. Informowaliśmy też, ile w tym roku trzeba będzie zapłacić za pączki od Magdy Gessler.
Źródło: YouTube/@BabciaEwaGotuje
Zdjęcia: screen YouTube/@BabciaEwaGotuje