Łączę ciasto francuskie z mięsem i wstawiam do piekarnika. Nie znam szybszego sposobu na obiad
Ten superszybki i prosty przepis to jeszcze jeden sposób, by nietypowo zaserwować dobrze nam znane mięso mielone. Jako zapiekane w cieście francuskim, jest ono soczyste i bardzo sycące. Podane w tak nietypowej formie z zachwyca także fakturą. Zrobisz je w mgnieniu oka. Czego chcieć więcej?
Mięso mielone w cieście francuskim
Mięso mielone to jedna z najczęstszych szalup ratunkowych, kiedy szukamy w pośpiechu pomysłu na obiad. Nic w tym dziwnego – jest chyba jednym z najbardziej uniwersalnych produktów mięsnych i można z niego wyczarować najróżniejsze przysmaki, od tradycyjnych mielonych po mięsnego jeża.
W tym przepisie nie sięgamy jednak po tak radykalne innowacje. W zamian pokazujemy mięso mielone jako świetny farsz do placka z ciasta francuskiego . Odlegle przypomina on angielskie czy francuskie placki wiejskie , ale jest przy tym ekspresowy w przygotowaniu dzięki wykorzystaniu gotowego ciasta francuskiego.
Placek faszerowany mięsem mielonym
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Mangiare u Ewki, gdzie taki placek z ciasta francuskiego pokazany jest w innym zestawie przypraw – bardziej po włosku, z tymiankiem i bazylią .
Składniki
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 2 opakowania (800 g) mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 mały pęczek pietruszki
- 1 cebula lub 2 szalotki
- 1 jajko
- 30 ml mleka
- 1 łyżka sezamu lub czarnuszki
- 1 łyżka musztardy
- 100 g startej mozzarelli
- Przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, majeranek
Faszerowane ciasto francuskie
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy startą mozzarellę, posiekaną pietruszkę i łyżeczkę musztardy. Do smaku doprawiamy przyprawami. Całość wyrabiamy na jednolitą mięsną masę.
Na głębokiej blasze do pieczenia rozkładamy jeden arkusz ciasta francuskiego. Gęsto nakłuwamy go widelcem . Na ciasto wykładamy masę mięsną i rozprowadzamy tak, by pozostawić ok. 2-3 cm wolnych brzegów z każdej strony.
W miseczce r ozmącamy jajko i smarujemy brzegi ciasta francuskiego . Mięso przykrywamy drugim arkuszem ciasta i lekko dociskamy by się skleiło. Do pozostałego jajka dodajemy mleko i mieszamy, a następnie dokładnie smarujemy powierzchnię ciasta.
Nakłuwamy ją gęsto widelcem , podobnie jak spodni arkusz ciasta francuskiego. Po wierzchu posypujemy sezamem lub czarnuszką. Potrawę wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Gotowa będzie ładnie przyrumieniona.
Wypróbuj też przepisy na chrupiące krokiety i zapiekankę z kurczaka .