Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zagotuj mleko z oliwą i dodaj do niego ryż. Gdy zobaczysz efekt, przetrzesz oczy ze zdumienia
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 07.05.2024 08:09

Zagotuj mleko z oliwą i dodaj do niego ryż. Gdy zobaczysz efekt, przetrzesz oczy ze zdumienia

ryż na patelnię
fot. youtube.com/asenaninmutfagi

Co stanie się, gdy dodasz namoczony ryż do mleka? Zapewniam, nie chodzi o żaden kleik ani ryżankę. Z tego prostego przepisu wyczarujesz coś, czego nigdy wcześniej nie widziałaś. Czytaj dalej, a dowiesz się wszystkiego.

Pieczywo ryżowe

Z zastosowania poniższej receptury uzyskasz…pieczywo! Dzięki użyciu ryżu składnika zmniejszamy w nim ilość jedzonej białej mąki, a jednocześnie możemy cieszyć się pieczywem nieco podobnym do dobrze znanych nam bułek poznańskich. Taki ryżowy chlebek jest lekki i bardzo apetyczny. Koniecznie przekonaj się sama.

Pieczywo na bazie ryżu ma jeszcze jedną zaletę. Jest też całkiem lekkie, jeśli wziąć pod uwagę, że mąka pszenna jest niemal dwa razy bardziej kaloryczna niż ryż. Ten ostatni jest przy tym bardziej węglowodanowy, a pszenica bardziej bogata w białko – zrównoważenie tych dwóch składników ma więc dodatkowy sens dietetyczny.

blendowanie ryżu
fot. youtube.com/asenaninmutfagi
Przepis na te racuchy twarogowe dostałem od babci. Żadne inne nie smakują tak dobrze

Kleik z (nie)płukanego ryżu

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kuchnia Asena. Autorka poleca wypłukać ryż przed przygotowaniem podobnego pieczywa. Potem wystarczy dodać do niego kilka składników, a całość wymieszać Poniżej znajdziesz wszystkie niezbędne składniki, a także instrukcję krok po kroku.

Składniki

  • 150 g ryżu (namoczonego w wodzie)
  • 500 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 50 ml oliwy
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 ml ajranu lub maślanki rozrzedzonej wodą

Pieczenie chlebka z ryżu

Do rondelka wlewamy 400 ml mleka i wodę i zagotowujemy. Kiedy zaczyna wrzeć, dodajemy oliwę i wsypujemy ryż. Ziarna gotujemy, mieszając, przez kilka minut, aż ryż będzie miękki. 

Przekładamy go do miski do przestudzenia, dodajemy pozostałe mleko i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy drożdże, a następnie porcjami mąkę, mieszając i wyrabiając ciasto. Powinno ono być suche i nie kleić się do rąk. Ciasto nakrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Ciasto możemy dowolnie formować, ale dobrze robić to mniejszymi partiami – np. 4 chlebki formowane w kształt zrolowanych podłużnych bochenków. Te układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy, znów przykrywamy ściereczką i pozwalamy powtórnie wyrosnąć.

Wyrośnięte pieczywo smarujemy ajranem lub mieszanką maślanki z wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika studzimy pod ściereczką.

Wypróbuj też przepisy na racuchy twarogowe i ciasto ananasowe.

gotowe pieczywo ryżowe
fot. youtube.com/asenaninmutfagi