Babcia Janka zdradziła rodzinną recepturę na łamańce z makiem. Wnuki czekają na nie cały rok
Łamańce z makiem są pysznym świątecznym deserem, który został już nieco zapomniany. Babcia Janka zdradziła przepis na smakowite ciasteczka z pyszną masą makową. Są idealnym pomysłem na szybki słodki rarytas. Musicie ich spróbować — rodzina i goście będą zachwyceni.
Przedwojenny, makowy specjał będzie smakował nie tylko amatorom deserów z drobnymi ziarenkami. Prostotą bije na głowę kutię i inne przysmaki z bakaliami. Łamańce świetnie prezentują się zaserwowane w masie makowej umieszczonej w przezroczystej salaterce. Tak właśnie należy je konsumować — nabierając masę z maku na kruchą słodycz.
Przepis na pyszne łamańce z makiem
Składniki na łamańce:
-
2 żółtka
-
2 szklanki mąki pszennej
-
1 kostka zimnego masła
-
100 g cukru pudru
Składniki na masę makową:
-
140 g maku
-
pół litra wody do sparzenia maku
-
240 g miodu
-
120 g rodzynek
-
120 g migdałów w słupkach lub płatkach
-
domowa skórka pomarańczowa (można pominąć)
-
suszona żurawina wedle uznania (opcjonalnie)
Jak zrobić łamańce z makiem? Patent babci Janki jest niezawodny
Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę pszenną. Formujemy dołek i dodajemy cukier puder, żółtka oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Siekamy całość, a potem zagniatamy kruche ciasto.
Zawijamy je w folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego ciastka przy pomocy szklanki lub radełka. Pieczemy je przez 12-15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Wyjmujemy, gdy się zrumienią. Podajemy po ostudzeniu.
Jak zrobić masę makową do łamańców?
Zaczynamy od opłukania i sparzenia maku wrzątkiem. Odsączamy go na drobnym sicie i mielimy 2-3 razy w maszynce do mięsa. Ziarno łączymy z miodem, namoczonymi we wrzątku rodzynkami i rozdrobnionymi migdałami.
Możemy też dodać posiekaną skórkę pomarańczową lub żurawinę suszoną (też moczymy). Przenosimy do eleganckiej salaterki i podajemy z łamańcami. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przysmaki z makiem. Polecamy tradycyjną roladę drożdżową . Być może skusi was też prosta receptura na słodkie pierogi wigilijne .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Smalec z niezwykłym dodatkiem. O wiele lepszy od klasycznej wersji. Przyjemnie chrupie
-
Zero mąki pszennej. Zdrowszą wersję naleśników zrobisz z innego składnika
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama