Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smalec z niezwykłym dodatkiem. O wiele lepszy od klasycznej wersji. Przyjemnie chrupie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.12.2022 19:29

Smalec z niezwykłym dodatkiem. O wiele lepszy od klasycznej wersji. Przyjemnie chrupie

Smalec z niezwykłym dodatkiem. O wiele lepszy od klasycznej wersji. Przyjemnie chrupie
canva/Aneta_Gu

Nie cebula, nie jabłko. Najlepszy smalec przyrządzisz z dodatkiem orzechów włoskich. Chrupiący, aromatyczny składnik wzmacnia smak kultowego smarowidła. Smalec z orzechami będzie totalnym hitem na spotkaniach w gronie znajomych. Zwłaszcza w chłodne dni.

Smalec to nic innego jak wytopiona słonina z różnymi dodatkami. Niektórzy do smarowidła dodają jabłko, inni cebulę. Mało kto wie jednak, że do smalcu można dorzucić również typowo jesienny i świąteczny składnik - orzechy włoskie. Smalec z orzechami zachwyca smakiem i aromatem.

Do przygotowania smalcu z orzechami potrzebujesz wyłącznie słoniny i orzechów. Inne składniki są zbędne. Orzechy wzmocnią smak tłuszczu i dodadzą mu wyjątkowej nuty. Smalec koniecznie przełóż do umytego i wyparzonego słoika i odstaw do góry dnem, żeby wieczka złapały.

Gotowy smalec z orzechami przechowuj w lodówce. Smarowidło będzie świeże przez wiele tygodni. Po otwarciu również przechowuj go w chłodnym miejscu. Smalec podany z kromką świeżego chleba lub z bułką posmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych potraw.

Wyśmienity smalec z chrupiącym dodatkiem

Składniki:

  • 500 g słoniny

  • pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich

  • sól, pieprz

Jak przyrządzić smalec z orzechami? Nie ma lepszego smarowidła do chleba

Słoninę pokrój w drobną kostkę i wytapiaj na patelni na małym ogniu, aż powstaną skwarki. Dodaj orzechy włoskie i smaż do lekkiego ich zrumienienia.

Smalec dopraw szczyptą soli i pieprzu i przełóż do wyparzonych słoików. Słoiki zakręć i odstaw do góry dnem. Gdy ostygną, włóż je do lodówki, smacznego.

Wyśmienity dodatek do chleba zrobisz również z resztek po rosole- tu poznasz przepis na pasztet z mięsa i warzyw z rosołu. Będzie gotowy w kilka minut. Pomysł na bezmięsną pastę kanapkową? Pasta z suszonych pomidorów. Posmakuje największym miłośnikom mięsnych potraw.

smalec
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: