Lara Gessler prowadzi słynną cukiernię. Wyjawiła, jak zrobić mistrzowski sernik świąteczny
Lara Gessler to nie tylko córka znanej restauratorki i osobowości telewizyjnej, lecz także młoda gwiazda polskiej sceny kulinarnej prowadząca w Warszawie cukiernię “Słodki… słony…”. Dlatego warto zwrócić uwagę na tajemnice ciast, które proponuje. Podzieliła się z nami przepisem na sernik.
Sernik Lary Gessler
Spadkobierczyni restauratorskiego rodu Gesslerów nie byłaby sobą, gdyby nie zwróciła uwagi na pewien warunek pysznych wypieków, o którym mówią wszyscy znani kucharze. Chodzi oczywiście o najwyższą jakość produktów, bo to ona jest warunkiem naprawdę udanych potraw, nie tylko deserów.
To przydatna rada, warto więc pamiętać o niej wybierając najważniejsze składniki sernika, takie jak jajka, a przede wszystkim ser.
Sernik Lary Gessler
Gessler proponuje na święta swój przepis na sernik na kruchym spodzie. Nie jest to przepis typu “ciasto w piętnaście minut”, ale warto poświęcić chwilę, by upiec ciasto, które proponuje.
Składniki
Na spód do ciasta
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 50 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Na masę sernikową
- 1 kg twarogu
- 8 żółtek
- 5 białek
- 60 g smażonej skórki z pomarańczy
- 16 łyżek cukru pudru
- 30 g rodzynek
- skórka z cytryny
- laska wanilii
- 2 łyżki bułki tartej
- 180 g masła i dodatkowa porcja do smarowania
Sposób na sernik Lary Gessler – spód
Aby przygotować spód do sernika, do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną . Wrzucamy do niej zimne masło pokrojone na mniejsze kostki. Wszystko siekamy, a następnie wlewamy do masy żółtka i wsypujemy cukier i sól .
Po kolejnym posiekaniu można ciasto wyrobić, a następnie uformować w kulę, owinąć folią i odłożyć do lodówki na pół godziny . Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim blachę i pieczemy przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.
Sposób na sernik Lary Gessler – masa
Żeby zrobić masę serową, żółtka należy utrzeć z cukrem, by osiągnąć puszysty krem . Cały czas miksując, dodajemy stopniowo ser. Dodajemy teraz wanilię, skórkę startą z cytryny i smażoną skórkę pomarańczy . Do masy dodajemy białka jajek ubite na puszystą masę.
Zawartość miski wylewamy na otłuszczoną formę, w której wcześniej upiekliśmy spód . Forma wraca do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, a potem kolejną godzinę w temperaturze 160 stopni. Po zakończeniu pieczenia dajemy ciastu odpocząć przez kwadrans w uchylonym piekarniku i serwujemy . Wiemy co zrobić, by sernik nie opadał . Ten mit dotyczący kawy został właśnie obalony .
Źródło: plotek