Latem zawsze gotuję leczo z tym dodatkiem. Jak dla mnie nie ma lepszego przepisu
Jakie jest twoje ulubione letnie danie? Ja uwielbiam leczo i często gotuję tę potrawę latem. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza pysznemu dodatkowi. Każdemu polecam najlepszy przepis na wyborne leczo, jakiego jeszcze nie jadłeś.
Leczo smakuje z tym dodatkiem
Jadasz leczo? Ta węgierska potrawa pełna papryki, pomidorów i wędzonej słoniny, jest chętnie gotowana też w Polsce . Każdy ma swój przepis na to danie. Jednak ja stawiam tu na takie składniki jak: kiełbasa i papryka. Oprócz nich dodaję też warzywo, które znakomicie podkręca smak tego dania.
Robię leczo z kiełbasą, cukinią i papryką. Świeży i lekko orzechowy smak cukinii pasuje do tej potrawy . Danie wychodzi, że palce lizać i znika z talerzy w mgnieniu oka. Dlatego polecam każdemu najlepszy przepis na leczo. Znajdziesz go poniżej.
Jak zrobić leczo z kiełbasą, cukinią i papryką?
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 cukinie
- 3 papryki
- 300 g kiełbasy
- ¾ litra passaty pomidorowej
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- oregano
- smalec
Przygotowanie dania zacznij od roztopienia smalcu w garnku i dodania posiekanej cebuli. Gdy się zeszkli, dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, mieszaj i smaż około 5 minut . Pod koniec dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie pokrój papryki w kostkę i włóż do garnka.
Smaż wszystko przez 5 minut i dodaj przyprawy. Dołóż też pokrojoną cukinię, mieszaj i smaż kolejne 5 minut. Pod koniec wlej passatę pomidorową i wymieszaj składniki . Zagotuj leczo, przykryj i gotuj jeszcze 5 minut. Danie podawaj z pieczywem.
Leczo z kiełbasą, cukinią, papryką na letni obiad
Tak przyrządzone leczo jest pełne smaku i pięknie pachnie. Pełne warzyw i smacznej kiełbasy będzie w sam raz na letni obiad. Cukinia dodaje potrawie delikatności i świeżego smaku. Leczo możesz jeść z pieczywem . Będzie jeszcze lepsze po ponownym podgrzaniu.
Gwarantuję, że każdy, kto spróbuje tego dania, poprosi o dokładkę. Dlatego wypróbuj najlepszy przepis na leczo . Prosta receptura zapewni smaczny efekt na talerzu. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszną surówkę od Tomasza Strzelczyka, która pasuje do każdego obiadu. Radziliśmy, jak przygotować gołąbki bez ryżu, za to z innym dodatkiem.