Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o dodawaniu ryżu do gołąbków. Ten składnik sprawdzi się w nich 100 razy lepiej
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 26.06.2024 16:47

Zapomnij o dodawaniu ryżu do gołąbków. Ten składnik sprawdzi się w nich 100 razy lepiej

gołąbki
Fot. Shutterstock/haru

Gołąbki mogą smakować jeszcze lepiej. Wystarczy nie dodawać ryżu. Dowiedz się, czym go zastąpić, a będą smakowały wybornie. Najważniejsze, że jest tani i na pewno masz go w swoje jej kuchni. 

Gołąbki, czyli uwielbiane danie na obiad

Jednym z ulubionych dań Polaków są gołąbki. To doskonałe danie jest syte, a w dodatku niskim kosztem można zrobić obiad dla całej rodziny i każdy będzie najedzony i zadowolony. Tego tłumaczyć nie trzeba, bo to oczywiste zalety gołąbków.

Nie każdy jednak wie, że można je ulepszyć. Wystarczy zamienić ryż na jeden prosty składnik. Zdradzę ci go w dalszej części, na pewno będzie to miła odmiana dla klasycznej wersji. 

zawiniete gołabki.jpg
Fot. Canva/Naked King
Nie ma możliwości, że ten sernik opadnie. Mariola zna na to niezawodny sposób

Tym składnikiem zastąpisz ryż

Ryż w gołąbkach można zastąpić naprawdę wieloma składnikami. Jedni dodają do ich farszu kaszę, jeszcze inni startą marchewkę lub ugotowane ziemniaki. Jednak dla mnie najlepszym alternatywnym składnikiem jest bułka. Patent pochodzi z kotletów mielonych, do których również dodaje się czerstwe pieczywo. Z nim to uwielbiane przez Polaków danie, wychodzi idealne. 

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 1 czerstwa bułka
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 180 ml mleka
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • mielona papryka słodka
  • tymianek
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Przepis na gołąbki bez ryżu

Mięso mielone przełóż do miski. Czerstwą bułkę namocz w mleku. Pokrojoną w małą kostkę cebulę zeszklij na patelni. Dodaj ją do miski z mięsem. 

Do naczynia wbij jajko i dodaj odciśniętą bułkę. Wsyp pieprz, sól, odrobinę majeranku, tymianku i mieloną paprykę. Całość wymieszaj na jednolitą masę.

Kapustę obierz z uszkodzonych liści. Następnie sparz ją przez 10 minut w gotującym się wrzątku. Oddziel od niej liście. Na każdy z nich nałóż farsz, zawiń, a gotowe gołąbki ciasno układaj w garnku. 

Gołąbki zalej passatą pomidorową. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 45 minut. Po tym czasie dopraw sos w razie potrzeby i podawaj danie z ulubionymi dodatkami. Sprawdź przepis na wyjątkowy deser oraz dowiedz się, co dodać do jajecznicy, aby była jeszcze smaczniejsza

goł ąbki.jpg
Fot. Canva/jabiru