Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Na szczęście jest banalne i wychodzi za każdym razem
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 27.06.2024 08:00

Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Na szczęście jest banalne i wychodzi za każdym razem

ciasto z kruszonką
Fot. YouTube/Kuchnia Pyszności

Szukasz przepisu na szybki deser? Zrób ciasto z czereśniami i kruszonką, a domownicy pokochają je od pierwszego kęsa. Uważaj, bo ten smak uzależnia i będziesz zobowiązana przez domowników robić je znacznie częściej. Na szczęście tym sposobem upieczesz je łatwo i co najważniejsze szybko. 

Pyszne i szybkie ciasto

Słodki wypiek nie musi być zbyt skomplikowany, aby był smaczny. Udowadnia to między innymi przepis, który poznasz w dalszej części artykułu. Zrobisz z niego ciasto z czereśniami i kruszonką. Akurat teraz trwa sezon na ten owoc, więc to dobry powód, aby smacznie go wykorzystać.

Najlepsze jest to, że ciasto przygotowuje się bardzo szybko. Dlatego dowiedz się, jak je zrobić i zaskocz domowników. Na pewno będzie im smakowało. 

czereśnie.jpg
Fot. Canva/iveslow
Wystarczy połączyć biszkopty z mlekiem skondensowanym. Nie znam lepszego sposobu na ciasto bez pieczenia

Co będzie ci potrzebne?

Ciasto z czereśniami i kruszonką oprócz krótkiego czasu przygotowania ma także inną zaletę. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku tanich składników.  Wszystkie znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Pamiętaj, żeby żadnego z nich nie pominąć, więc uważnie przygotuj wymagane produkty. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Kuchnia Pyszności, który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 800 g + 50 g mąki pszennej typu 480
  • 450 ml mleka
  • 100 g + 30 g cukru
  • 100 g + 30 g masła
  • 3 jajka
  • 50 g drożdży
  • 16 g cukru waniliowego
  • 700 g wiśni
  • 60 g rodzynek
  •  

Przepis na ciasto z czereśniami z kruszonką

Do małej miski włóż drożdże, wsyp łyżeczkę cukru i zalej je mlekiem. Wymieszaj je i pozostaw do wyrośnięcia. Do miski wbij 3 żółtka, zasyp je 100 gramami cukru i utrzyj je za pomocą miksera. 

Do dużej miski wsyp mąkę, szczyptę soli, cukier waniliowy. Dodaj także rozczyn z drożdży i ubite żółtka. Całość dokładnie wymieszaj na jednolite i gładkie ciasto. Dodaj 100 gramów roztopionego masła i sparzone we wrzątku rodzynki. Zagnieć ciasto. Odstaw  do wyrośnięcia.

Umyte i osuszone czereśnie wydryluj. Do miski wsyp 50 gramów mąki, 30 gramów cukru oraz 30 gramów masła. Połącz je w kruszonkę. 

Wyrośnięte ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie je rozprowadź, a na wierzchu ułóż czereśnie. Obsyp je kruszonką, a następnie piecz ciasto w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Przestudzone ciasto krój na kawałki i częstuje rodzinę. Sprawdź ten przepis na ciasto z sezonowymi owocami. Ten domowy sok z wiśni to hit każdego sezonu.

kruszonka.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Pyszności